Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Внимавайте с електронните ментолови цигари, ето защо
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:39 / 12.04.2023Коментари (0)170
©
Пушенето на електронни цигари с ментов вкус е свързано с по-лоша белодробна функция в сравнение с вейпинга без ментол, установиха американски учени.

Доклад в областта на дихателните изследвания, публикуван в понеделник от Университета на Питсбърг, установява, че пушенето на ментолови електронни цигари води до по-плитко дишане и по-лоша белодробна функция.

"Много хора, особено младежите, погрешно приемат, че вейпингът е безопасен, но дори безникотиновите смеси за изпаряване съдържат съединения, които потенциално могат да увредят белите дробове“, казва Камбез Бенам, доцент в Отдела по белодробна, алергична и критична медицина към Медицинския факултет на Питсбъргския университет.

"Само защото нещо е безопасно за консумация като храна, не означава, че е безопасно за вдишване“, допълва още той.

В проучването изследователите използват роботизирана система, за да имитират вейпинг и човешко дишане. "Роботът за вейпинг“ имитира температурата, влажността, обема и продължителността на вдишванията на пушач, като същевременно симулира модела на дишане на здрави и болни хора в отговор на токсичността за белите дробове, причинена от електронните цигари.

Изследователите са установили, че течностите за електронни цигари, съдържащи ментол, генерират по-голям брой токсични микрочастици в белите дробове в сравнение с течностите без ментол, информира БТА. 

Освен това в проучването са анализирани пациентски досиета, които потвърждават разликата във функцията на белите дробове между пушачите на електронни цигари с ментол и без ментол. Изследователите са установили, че възрастта, полът, расата, годините на пушене и употребата на вейп с никотин или канабис не са оказали влияние.

Проучване от 2019 г. установи, че друга често срещана добавка в течностите за електронни цигари, съдържащи канабиноиди - витамин Е ацетат, също е отговорна за генерирането на токсични малки частици, които могат да се придвижват дълбоко в белите дробове и да облицоват стените на трахеята и бронхите. Изследователите в проучването от понеделник предполагат, че ментоловите добавки могат да бъдат също толкова опасни, колкото и витамин Е ацетатът, но са необходими допълнителни изследвания.

Сред 2,5 милиона младежи, които са съобщили, че пушат електронни цигари през 2022 г., най-популярни са били ментоловите аромати. Американското управление за контрол над  хранителните продукти  и лекарствата продължава да оказва натиск върху производителите на цигари да премахнат ментола в своите тютюневи изделия, за да предотвратят смъртни случаи.

"Основното послание, което искаме да отправим, е за хората, особено за младите хора, които не са пушили преди. Преминаването към електронни цигари може да бъде по-добра, по-безопасна алтернатива за някой, който се опитва да откаже пушенето на обикновени тютюневи изделия. Но е важно да имате пълни познания за рисковете и ползите от електронните цигари, преди да ги изпробвате“, каза Бенам.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: