Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Владимир Полеганов за "Минало несвършено": Не беше лесно, беше предизвикателно
Автор: Благой Иванов 16:24 / 17.03.2024Коментари (0)1157
©
"Минало несвършено“ е книга, която следва изискванията на своя контекст и жанр. Не беше лесно, беше предизвикателно. Това сподели писателят и преводач Владимир Полеганов в предаването "Сториборд“ на Радио "Фокус“ с водещ Благой Д. Иванов.

"Минало несвършено“ е адаптация на Александър Чобанов и Владимир Полеганов, вдъхновена от сериала "Отдел Издирване“. Сериалът е един от най-награждаваните, а новелизацията Полеганов описва като психологически криминален роман.

Той получава пълна свобода за писане от сценариста на сериала Александър Чобанов. "Разполагах с всички материали, които са писани по сериала, заснети, както и тези, които не са включени в сериала. Все едно виждаш няколко варианта на една история. Това за мен беше доста интересно, защото ми даде възможност да опозная повече героите. Ако в центъра на една ситуация е едно събитие, това, което е излязло на екран, е друго събитие. Другото, което искахме да се случи, е романът да е мрачен. Градът е много особен и важен герой. Той задава не само атмосферата, но и параметрите на съзнанието и мислите на героите. Това е нещото, което докато пишех, използвах най-много“, разказа Владимир Полеганов.

Краят на сериала е отворен, което му дава известна свобода. "В самата плът на текста, в малките сюжети, в особеностите на героите има някои за мен сериозни разлики между това, което се случва на екран, и това, което се случва в книгата. Все едно виждаш алтернативни варианти на история и човек“, допълни писателят.  

Въпреки че има пълната свобода на писане, той призна, че новелизацията на сериала е била предизвикателство за него. "Изкушавам се да пиша без да крия пряката реч, пиша дълги изречения – тези моменти ги има, но те са много малко. Те по-скоро разтварят света на сериала и го отварят към възможностите на художествената литература“, допълни Полеганов.

При създаването на романа той черпи вдъхновение от Джоан Д. Виндж с новелизацията й на "Изгубени в космоса“ от 1998 г. Заимства идеи и от творчеството на писателя Жан-Патрик Маншет. "Той е много странен френски автор. Неговите романи са кратки, между 80 и 120 страници, действието е, бих казал, изключително истерично. Но там има много силни женски образи, каквито има и в сериала и с които на мен ми беше доста интересно да работя. В сериала те са три, много различни. Мисля, че разказът и при трите е съвсем различен. В един от случаите си позволих да привнеса малко от себе си – там пряката реч е скрита, има нещо, което прилича много на вътрешен монолог, има странни моменти, но те са удържани в страниците“, обясни Полеганов.

Черпи идеи и от криминалния роман "Titanium Noir“ на Ник Харкауей. "Има го този глас на разказвача, което беше нещо, което търсех, и се надявам да съм намерил, защото сериалът с историята, с героите и с града изискват да има такъв глас.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: