Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вкарайте в менюто си тези три храни, ако искате висококачествени протеини
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:30 / 14.03.2023Коментари (0)239
©
Протеините са основни градивни единици в клетъчните структури на живите организми. Те имат важна роля за правилното функциониране на организма и възстановяването на тъканите. Но не всички протеини са еднакви. Някои са с по-ниско съдържание на полезни хранителни вещества, в сравнение с други - така наречените висококачествени протеини, пише lifestyle.bg.

А за да подобрим цялостното си здраве е добре да прибавяме в ежедневното си меню именно висококачествените протеини.

Към тях спадат онези, които носят само ползи за организма без да влияят отрицателно - като беконът, който е висококачествен протеин, но е пълен и с наситени мазнини, натрий и други нездравословни компоненти. Другият важен фактор е да съдържат всички девет аминокиселини, наречени незаменими, защото са важни за здравето, а телата ни не могат да ги произвеждат сами.

Млечни продукти

Независимо дали става дума за кисело или за прясно, кравето мляко е висококачествен протеин, който спокойно може да добавим към ежедневното си меню. То осигурява витамини и основни хранителни вещества.

Изследване, публикувано през 2020 г., установява, че млечните продукти като цяло - не само мляко, но и сирене, кашкавал, извара и съдържащите се в тях протеини, имат от неутрално до благоприятно въздействие върху възпаленията в организма. Така, в случай че няма непоносимост към лактоза, човек спокойно може да консумира ежедневно този тип продукти.

Яйца

Яйцата винаги са били определяни като най-добрият протеин. Причината е, че съдържат високо количество аминокиселини, които се усвояват възможно най-ефективно от тялото.

Те са и отличен източник на холин, водоразтворимо хранително вещество, важно за развитието на мозъка, паметта и настроението.

Птиче месо

Пилешките и пуешките гърди са идеални за изграждане и възстановяване на тъкани и поддържане на чиста мускулатура (само при условие че се консумират без кожата). Причината е, че имат естествено ниско съдържание на наситени мазнини и натрий.

Те са и добър източник на витамини от група B, които са от съществено значение за синтеза на ДНК и съдържат селен, важен за здравето на имунитета антиоксидант.

Тофу

Изработено от накиснати, смлени и смачкани соеви зърна, тофуто е пълноценен протеин, съдържащ всичките девет незаменими аминокиселини.

Отличен източник е на желязо и калций и е богато на изофлавони, които предпазват от сърдечни заболявания, остеопороза и някои видове рак.

Шамфъстък

Той се нарежда сред ядките с най-високо съдържание на протеини. Отличен източник е и на фибри и ненаситени мазнини. Тези три хранителни вещества се комбинират, за да направят шамфъстъка мощен "щит" срещу преяждане, тъй като подтискат апетита, пише Eat This, Not That.

Шамфъстъкът съдържа и много калий - повече дори и от един средно голям банан. В проучване, публикувано в Nutrition, е установено, че хората, които често хапват този тип ядки, имат по-голям шанс да намалят на обиколката на талията, отколкото тези, които не ги консумират.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: