Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте уникалното "село на смърфовете"! Съществува и се намира в Европа!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:36 / 01.09.2022Коментари (0)456
©
В южната италианска провинция Пулия се намира село, което е уникално в света. Със своите кръгли каменни къщи, "трули", Алберобело неминуемо напомня за дома на смърфовете. Вековните сгради са превърнали мястото в един от най-големите туристически магнити в региона.

Недалеч от пристанищния град Бари, в южната италианска провинция Пулия, има село, което е уникално в света. Който влезе в него, не може да устои на впечатлението, че е попаднал в книга с приказки.

Всъщност Алберобело, както се нарича мястото, изглежда като отдалечено от съвременността. Това се дължи на уникалните му къщи, които веднага карат посетителите да си спомнят за Смърфтаун. "Трулите“, както ги наричат, превърнаха Алберобело в една от най-големите туристически атракции в цяла Италия.

"Трули“ са всичко друго, но не и нормални къщи, по-скоро изглеждат като образцови сгради поради малкия си размер. Или, както се казва в официалния уебсайт на Алборбело, като "къщи на джуджета". Боядисани изцяло в бяло, най-впечатляващото нещо в тях е конусовидният им покрив от шисти, който стои като шапка върху кръглите сгради. Първоначално те са служели като склад за хората, но през вековете са превърнати в жилищни сгради.

Първите "трули" датират от 14 век, когато граф Конверсано поема властта над областта Алберобело. За да може да плаща по-ниски данъци за селището, графът официално обявява землището и селото за необитаемо място. Поради тази причина "трулите" са построени без хоросан и са направени от мек варовик, който може да бъде съборен по-лесно и бързо в случай на съмнение (напр. преди предстояща данъчна ревизия). До средата на 17-ти век е имало само няколко десетки "трули" в тогавашния слабо населен район.

Въпреки това до края на 18-ти век Алберобело се разраства бързо и през 1797 г. градът най-накрая получава официални градски права. По това време тук в "трулите" са живели около 3500 души. Всяка година градчето привлича безброй туристи от цял ​​свят.

Алберобело сега е дом на 11 000 души, уточнява "Блиц". Между другото, много от тях продължават да живеят в любимите си "трули" и понякога дори позволяват на туристите да погледнат в хола им срещу малка такса. Въпреки това, в двата основни "трули“ района на Алберобело, Ая Пикола и Рионе Монти, има също "трули“ барове, "трули“ магазини и дори "трули“ църква, Chiesa di St. Antonio. Музей "Трули" допълва офертата.

Поне откакто "трулите" на Алберобело са обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1996 г., градът е един от най-големите туристически магнити в провинция Пулия, а и в цяла Италия. Още през пролетта посетителите трябва да са подготвени за огромни тълпи по малките тесни улички на града. Тогава около 1600-те "трули“ са буквално обсадени, особено от ловците на снимки.

Между другото, декорациите, които виждате на много "трули", са митични или религиозни символи, нарисувани с бяла пепел. С тяхна помощ трябва да бъдат прогонени злите духове. Специалната конструкция на "трули" може да бъде проследена до 1000 г. в района около Алберобело. Уникалните каменни къщи могат да бъдат намерени и в други райони на Италия, но никъде в такава масивна концентрация, както тук.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: