Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Витамин D – укрепва костите и мускулите, предотвратява инфекции, намалява риска от диабет 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:29 / 25.12.2022Коментари (0)256
©
Витамин D – укрепва костите и мускулите, предотвратява инфекции, намалява риска от диабет и има много предимства: укрепване на костите и мускулите, предотвратяване на инфекции, намаляване на риска от развитие на диабет. В наши дни обаче броят на хората с дефицит на витамин D бързо нараства. Важно е да правите активни слънчеви бани през сезона, когато ултравиолетовите лъчи са слаби. 

Витамин D, известен като елемент, който укрепва костите, подпомага усвояването на калций. Без него калцият не се усвоява, тоест не може да повлияе на костите, дори ако се приема в големи количества. В резултат на това се увеличава рискът от фрактури и остеопороза.

 

Това не е единственото действие на витамин D. Напоследък вниманието привлича превантивното му действие срещу инфекциозни заболявания като настинка и грип. Има ясни доказателства, че това вещество е полезно за предотвратяване на настинки. 

Според Тадаши Мицуо, директор на клиниката Мицуо в Токио, експерт по витамините, наблюденията потвърждават, че хората с ниски нива на витамин D са по-податливи на новия коронавирус и имат по-тежко заболяване. 

Проучване на пациенти, заразени с COVID-19 в 20 европейски страни, показа, че пациентите с ниски нива на витамин D в кръвта са по-склонни да страдат от тежка форма. Сред тях имаше по-висока смъртност. 

Дефицитът на витамин D също увеличава вероятността от алергии. Той контролира и регулира имунната система чрез увеличаване на броя на регулаторните Т клетки. 

Това може да намали усложненията от новия коронавирус, отбелязва Кийоши Танака, професор по хранене в университета Кобе, Гакуин. Установено е, че дефицитът на този витамин повишава риска от развитие на рак на гърдата и дебелото черво. Освен това са възможни мускулна слабост и депресия. 

Проучването, което проследява близо 900 американци в продължение на 12 години, установи, че групата с най-ниски нива на витамин D в кръвта им има пет пъти по-висока честота на диабет, отколкото групата с най-високи нива. 

Дефицитът на витамин D е подобен на високия LDL холестерол. Дори и да не забележите никакви симптоми, рискът от развитие на заболявания определено е по-голям, обяснява проф. Танака. 

Витамин D се намира в рибата и също се синтезира, когато кожата е изложена на ултравиолетова радиация. Причината за дефицита може да се дължи на факта, че хората в момента ядат малко риба и рядко се излагат на слънчева светлина. 

Дефицитът на витамин D е особено сериозен сред младите жени в детеродна възраст. В сравнение с миналото концентрацията на витамин D в кърмата днес е по-ниска, а броят на децата с рахит расте, посочва Танака. 

Японското министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи започна да се съсредоточава върху витамин D и през 2020 г. японският диетичен наръчник увеличи препоръчителния дневен прием за възрастни от 5,5 микрограма (един микрограм е една милионна от грама) на 8,5 микрограма. 

Но по световните стандарти това все още не е достатъчно - американското ниво от 15 микрограма е почти двойно по-високо. Витамин D често се изразява в единици IU, където един микрограм се равнява на 40 IU. Стандартното количество от 8,5 микрограма е 340 IU. 

Рибите са с високо съдържание на витамин D. Големите мазни риби като сьомга, риба тон, сардини и херинга са с високо съдържание на витамин D. Смята се, че в сушените гъби шийтаке също има много, но за да получите толкова витамин, колкото в 100 грама сьомга, трябва да изядете 60 гъби шийтаке, казва д-р Мицуо. В същото време витамин D2 (D3 в рибата) има ниска биологична активност и следователно не е достатъчно ефективен. 

През лятото, когато ултравиолетовите лъчи са интензивни, като например в района на Канто в края на юли, десет микрограма витамин D могат да бъдат получени чрез просто излагане на лицето и ръцете ви на слънце за десет минути. 

Този сезон отнема един час, но дори 30 минути могат да дадат пет микрограма. За да получите витамин D, излагането на слънчева светлина е важно. Ако не обичате риба и не искате да правите слънчеви бани, единственият изход е да приемате добавки. Добавките с витамин D се препоръчват, защото са евтини и безопасни, казва д-р Мицуо. 

Автор: Казухиро Ито, Nihon Keiza 

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: