Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
United Group, с мажоритарен акционер BC Partners, постигна споразумение с TAWAL за продажба на телекомуникационните си кули
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:38 / 21.04.2023Коментари (0)354
©
21 април 2023 г. United Group, водещият мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, постигна споразумение за продажбата на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно дружество на stc Group.

Тази пасивна инфраструктура, която се състои от над 4800 кули, се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства. Цената ще бъде изцяло платена и представлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди данъци, лихви, амортизация, след лизинг и преди МСФО 16).

Продажбата на пасивна инфраструктура на мобилни мрежи е актуална тенденция в сектора в Европа и по света. Приходите от продажбата ще позволят на United Group значително да намали задлъжнялостта си и ще осигури средства за бъдещ растеж. Транзакцията ще помогне на компанията да продължи да инвестира в мобилната си мрежа, включително да реализира плановете си за изграждане на близо 2000 нови базови станции през следващите 20 години. Това ще позволи на United Group да продължи да предоставя висококачествени услуги на своите клиенти.

Сделката е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият доставчик на интегрирана ИТК инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и притежава портфейл от над 16 000 мобилни кули.

През последните три години United Group затвърди позицията си на водещ мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Групата разшири дейността си на още няколко стабилни европейски пазари, като направи сериозни инвестиции в Гърция, България и Хърватия. Тя управлява широко портфолио от активи, включващи мобилни и фиксирани интернет услуги, телевизии, онлайн и печатни медии. United Group ще продължи да реализира успешни сделки по сливания и придобивания, да надгражда обещанието си да доставя висококачествени телекомуникационни и медийни услуги и да търси допълнителни възможности да разширява присъствието си в ЕС.

Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group, коментира: "Много сме щастливи, че постигнахме това спoразумение, което ще ни позволи да се справим уверено с глобалните макроикономически предизвикателства. Това сътрудничество ще подкрепи целта ни за непрекъснати ни инвестиции в компаниите от нашето портфолио, за да сме сигурни, че ще останем конкурентни на пазарите. Щастливи сме, че намерихме силен партньор в лицето на TAWAL и ще търсим още възможности да работим с тях, докато те разширяват присъствието си в Европа“.

Мохамед Алхакбани, главен изпълнителен директор на TAWAL, коментира: "Партньорството с United Group бележи първата ни инвестиция на европейския пазар. Сътрудничеството с тях подкрепя целта ни да продължим да предоставяме иновативни и ефективни ИКТ инфраструктурни решения на партньорите си и да осигуряваме качеството на услугите, с което се славим“.

Олаян Алуетаид, главен изпълнителен директор на stc Group, коментира: "Споразумението ни с United Group представлява една вълнуваща нова глава за TAWAL и stc Group. Сделката е важен крайъгълен камък в амбициозната ни стратегия за растеж и разширяване на международното ни присъствие. Вече сме лидер в дигиталната трансформация на Саудитска Арабия и тази сделка още повече подсилва ангажимента ни да инвестираме в най-добрите технологии и инфраструктура, за да се наложим като лидери при осъществяването на безпроблемна свързаност по цял свят“.

Мажоритарен собственик на United Group е водещата международна инвестиционна компания BC Partners.

Никос Статопулос, президент на BC Partners за Европа и президент на United Group, коментира: Продажбата на пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на United Group е ключов етап от пътя на компанията към растеж и разрастване. Тя ще позволи на United Group да се съсредоточи върху непрекъснатите си инвестиции в телекомуникационни и медийни услуги и инфраструктура“.

Финансов консултант на United Group по сделката е Goldman Sachs. United Group предстои да публикува годишните си финансови резултати в понеделник. Условията на сделката включват дългосрочни рамкови споразумения за услуги и Споразумение за продължаване на използването на телекомуникационните кули след приключване на сделката. Финализиране подлежи на стандартни процедури и се очаква да се случи през втората половина на 2023 година.

За контакти:

Бояна Милованович, United Group: investor.relations@united.group

Тео Кръчър, Highgate: theo@highgate.ltd

Симрън Пристли, BC Partners: Simren.Priestley@BCPartners.com

За United Group

Базираната в Нидерландия United Group е водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. United Group осигурява най-широкото мрежово покритие в региона и предлага на потребителите една от най-атрактивните селекции на ТВ съдържание от цял свят. Сериозните инвестиции в дигитална инфраструктура, съдържание и технологии гарантират отличното качество на продуктите и услугите, които предоставя на клиентите. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании. За повече информация: https://united.group/

За TAWAL

TAWAL е водещият доставчик на ИКТ инфраструктурни услуги в Саудитска Арабия. Основният бизнес на компанията е свързан със споделянето на телекомуникационни кули и свързаната пасивна инфраструктура. Фирмата е основана през 2019 г., което я прави първата компания за телекомуникационни кули в Саудитска Арабия и най-голямата в света. В момента TAWAL притежава портфейл от над 16 000 телекомуникационни кули из цяла Саудитска Арабия. Основните ѝ дейности са свързани с проектирането, изграждането и управлението на консолидирани телекомуникационни инфраструктурни съоръжения, които осигуряват високотехнологична и модулна свързаност. За повече информация посетете https://tawal.com.sa/

За stc Group

stc Group е дигитален лидер, предоставящ иновативни продукти и услуги в Саудитска Арабия, Близкия изток и Северна Африка. Компанията предлага широк набор от висококачествени дигитални решения и услуги, включително онлайн плащания, телекомуникации, IoT, AI, 5G, облачни технологии, електронен гейминг и киберсигурност, финтех и други високотехнологични дигитални решения.

За BC Partners

Мажоритарен собственик на United Group е водещата международна инвестиционна компания BC Partners - водеща инвестиционна компания, която управлява активи за над 40 милиарда евро, включително ценни книжа, частни кредити и недвижима собственост. От основаването си през 1986 г. вече в продължение на 30 години BC Partners играе активна роля в развитието на пазара на придобивания в Европа. Днес интегрираните инвестиционни екипи на BC Partners работят в офиси в Европа и Северна Америка, като са фокусирани върху четири основни сектора: технологии, медии и телекомуникации, здравеопазване, услуги и промишлени предприятия и потребителски сектор. От основаването си BC Partners е реализирала над 126 инвестиции с частен капитал във фирми с обща стойност над 160 милиарда евро, като в момента инвестира единадесетия си фонд за изкупувания с частен капитал.

/рекламно съобщение/






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: