Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учените са напът да ни отърват от комарите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:29 / 21.03.2023Коментари (0)215
©
По-високите температури навън ни карат да си мислим за предстоящите топли дни, появява се и еуфорията от задаващото се лято и като цяло започваме да се чувстваме доста по-добре. Разбира се, винаги трябва да има нещо, което да ни помрачи радостта и въпреки че сега не мислим за това, съвсем скоро в летните вечери ще ни навестят едни стари познайници, които ще се навъртат около късите ни ръкави с цел да ни нападнат. Въпреки че звучи зловещо, всички по един или друг начин се справяме с комарите през летните месеци, като сме чували какви ли не теории - че имат предпочитание към кръвна група или пък към цвят на облекло.

В действителност комарите са повече от досадни, защото са може би най-опасното животно в света. Те са преносители на смъртоносни болести като малария, денга, вируса на Западен Нил, зика и жълта треска. По данни на Световната здравна организация болестите, пренасяни от комари, са причина за около 725 000 смъртни случая всяка година.

Сега учените се опитват да разберат дали има естествен начин тези насекоми да ни оставят на спокойствие. Изследователи от университетите "Тулейн" и "Райс" се насочват към експерименти със стикери, които да заблудят комарите. Пластирите се изработени от синтетична кожа, доближаваща се до човешката, като изследването цели да разкрие кои репеленти въздействат най-силно върху комарите и как те пренасят смъртоносни болести. Биоинженери от Университета Райс са разработили хидрогелния материал и софтуер за машинно обучение, който анализира видеозаписи на хранещи се комари, за да идентифицира модели, пише hicomm.bg.

 

Всяка тестова камера е оборудвана с камери, които записват начина на хранене на комарите. Изкуственият интелект се използва за проследяване и сортиране на обичайните места на ухапване и колко време е необходимо за хранене.

В новото изследване, публикувано в Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, е установено, че тези пластири от хидрогел създават по-постоянна среда за изпитване на комари, независимо от вида им. Тестовете показват, че както DEET, така и репелентите на растителна основа, направени от масла от лимон и евкалипт, са ефективни за отблъскване на комарите, докато комарите се хранят охотно върху хидрогеловете без репелент.

"Това е огромна промяна", казва Доун Уесън, доцент по тропическа медицина в Училището по обществено здраве и тропическа медицина в Тулейн. "Ако можем да проучим как се хранят те (комарите), какво правят в процеса на хранене, можем да разберем по-добре потенциала им за пренасяне на болести и евентуално да направим нещо, което да ги спре."

 

Омид Вейсех, кореспондиращ автор на изследването и доцент по биоинженерство в Инженерното училище "Джордж Р. Браун" в Райс, заяви, че хидрогелната система може да бъде увеличена, за да се тестват или открият нови репеленти, да се изследва поведението на комарите в по-широк план и да се отвори вратата за тестване в лаборатории, които преди не са могли да си го позволят.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: