Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени установяват четирите фактора с най-голямо влияние върху гените ни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:58 / 02.05.2024Коментари (0)1005
©
Често коментираме каква е връзката на гените с продължителността на живота. И чуваме как някои се хвалят, че са от рода на дълголетници, така че вероятно те ще доживеят поне 90 години. Е, не бива да подценяваме факта, че животът днес няма нищо общо с този преди няколко десетилетия.

Оказва се обаче, че дори са сме с лоши гени, както казваме разговорно, това не значи, че сме обречени да си отидем млади. И да, има какво да направим по въпроси и е най-добре да започнем още от днес. Според китайски учени от School of Public Health в Zhejian Univeristy School of Medicine, здравословният начин на живот може да намали с цели 62% риска от заболяване и последвала от него смърт, за които имаме генетична предразположеност.

Това изследване е едно от малкото, в които гените и информацията, която носят, се взимат предвид. Защото доста често се говори само за здравословен начин на живот и връзката с продължителността на живота, без да се взима предвид и този фактор, който може да е с голямо значение.

В изследването се включват над 350 хиляди европейци като се анализират данните за техните генетика, образование, социално-икономически статус и история на заболяванията. На всички тях се прави полигенетичен анализ, свързан с тези гени, за които се смята, че имат пряковъздействие върху живота ни и неговата продължителност. След това на базата на този анализ се изготвят индивидуални препоръки, които спазват в продължение на 13 години, през които са под наблюдение.

Първият извод е, че всички, независимо от генетичната си предразположеност, са имали цели 78% по-висок риск от преждевременна смърт, ако не водят здравословен живот. Хората с генетичен риск за кратък живот и нездравословен начин на живот са били два пъти по-склонни да умрат рано от тези без генетичен риск и по-здравословен начин на живот, предава lifestyle.bg.

Но все пак хората с генетична предразположеност могат да увеличат продължителността на живота си средно с пет години и половина, ако спазват правилата на здравословния живот. Учените установяват и четирите фактора с най-голямо влияние върху гените - редовна физическа активност, достатъчна продължителност на съня, здравословна и пълноценна диета и липса на тютюнопушене.

Нуждаем се от 150 минути умерена физическа активност седмични и два дни със силови тренировки. Сънят трябва да бъде между седем и осем часа на нощ, а алкохолните напитки трябва да са ограничени до две на ден за мъжете и една за жените. По отношение на правилното хранене като основна препоръка отново се отчита средиземноморската диета, пише CNN.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: