Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тя е единствената жена в световната история, написала книга за концлагерите от първо лице
Автор: Або 20:15 / 15.10.2023Коментари (0)429
©
Аз обичам да пътешествам с очите на другите. Дълбоко препоръчвам "Поводи за връщане“ на Або. Тя е като предвкусване за Перу и Боливия. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. 

Книгата описва пътуванията на автора в Перу и Боливия. Той заминава за Латинска Америка заради хуманитарен образователен проект, което му дава възможност и да пътешества там. "Тя е някакъв микс между дневник, споделяне, философстване и самоирония“, поясни Ива Дойчинова.  

Або сподели, че започва работа по книгата, когато е на 23-годишна възраст, и я издава, когато е на 27.  

Авторът на книгата разказа, че общностите, които живеят далеч от технологичната цивилизация, не обичат да бъдат снимани. "За тях фотоапаратите все още са нещо химерно и дяволско. Те смятат, че когато човек запечата образа им по този начин, им открадва душата“, обясни той.  

Признава, че сред фигурите в пустинята Наска интерес за него са представлявали единствено тези с антропоморфна и зооморфна форма, не и останалите. "Те са едни дълги безкрайни прави линии, които нямат никаква логика – преплитат се в различни посоки, имат различни дължини и ориентация. В края на някои се намират някакви глинени артефакти, други показват накъде има подпочвени води, но не знаеш коя какво символизира. Те са страшна мистерия“, поясни Або. 

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи "Изборът“ на Едит Егер. Авторката написва книгата на 93-годишна възраст, като в нея разказва живота си в концлагерите и след него. "Тя е единствената жена в световната история, написала книга за концлагерите от първо лице“, посочи Або.  

Той сподели и преките си впечатления от авторката, с която разговаря малко след излизането на книгата й на българския пазар. "Проведохме един разговор около час и тази жена през цялото време говори с усмивка и през цялото време се опитва да убеди хората, че нейното страдание не е по-голямо от страданието на човек, който има стрес в офиса или по някаква причина не е напълно задоволен в ежедневието си. Едит Егер не говори с жлъч и болка за времето, прекарано в концлагерите. Напротив, тя говори със страшно много надежда и дори с любов“, подчерта Або.  

Едит Егер описва и "забавните си приключения“ в "Аушвиц“. "Разказва как вечер в бараката момичетата са се събирали и са си правили модни ревюта и конкурси по красота, говорели са си за различни рецепти“, поясни Або.  

След излизането от концлагерите, тя отива в САЩ, сама и без никакви умения. Там започва да се образова и да се смесва в обществото. "Едно от нещата, които ми каза в нашия разговор, беше: "Аз си тръгнах от Германия, за да избягам от нацизма, и дойдох в САЩ и открих расизъм“. Разказва как се е борила заедно с цветнокожите за правата им. В един момент решава да се върне в университета и да учи за психотерапевт. Голяма част от книгата е посветена на това тя да разказва свои клинични случаи и да показва как хора с всякакъв вид проблеми могат да ги надмогнат, като използват същите способи, които тя е използвала, за да надмогне затворничеството си в "Аушвиц“, разказа още Або.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: