Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тънкостите при печенето на най-вкусния козунак
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:14 / 27.04.2024Коментари (0)1054
©
Козунакът ще стане перфектен само с прясна естествена мая. Без замяна със сухи съставки, още по-малко сода или бакпулвер. Първо шупва маята със захарта и топлото мляко. След това към тях се добавя млякото и малко брашно.

Тестото трябва да престои толкова, колкото да се увеличи количеството му 2-2,5 пъти. Тестото трябва да се постави на топло място.

Приготвяне на тестото

Бабите са казвали, че домакинята трябва да се облее с пот, докато меси тестото. След като всички съставки са заедно, трябва да го омесите. Някои хора правят това с миксер, използвайки специална приставка. Но е по-добре да усетите продукта с ръцете си. Трябва да се меси дълго време, защото тестото е тежко поради наличието на голям брой яйца и масло. За да шупне маята ще трябва да я наситите с въздух (да я омесите). След като тестото е добре омесено за 30-40 минути (нека това не ви плаши, но не е препоръчително да намалявате времето), можете отново да прехвърлите тестото на топло място, където да втаса.

Тестото за козунак не трябва да е много течно и не много твърдо, един от признаците за правилно тесто е, че когато се реже с нож, да не залепва по него.

За вкус към тестото по желание може да се добави: лимонова кора, бадеми, кардамон, канела, шафран, индийско орехче, розово или лимоново масло. В козунака трябва да има стафиди. Тази съставка се счита за основна, така че не я пренебрегвайте при никакви обстоятелства. За любителите на наситения цвят можете: добавете малко количество прахообразна куркума или шафран към тестото.

Козуначеното тесто трябва да почине поне три пъти. Според традицията тестото първо втасва, след добавяне на останалите продукти, тестото отново втасва наполовина или повече, след което отново се премесва (с ръце или шпатула), разпределя се на козунаци или се нарежда във форма и втасва отново преди печене. За да вдигнете равномерно тестото може да използвате дървена клечка за зъби - забождате я в самия център, след което изпичате козунака директно с нея и с нея проверявате готовността.

Формата за кекс трябва да се напълни с тесто до една четвърт или една трета от обема си, след като тестото втаса, не трябва да запълва повече от ¾ от формата. Формата се намазва с размекнато масло или се застила с намаслена хартия. Когато тестото във формата е втасало за последен път преди печене, трябва да се постави във фурната много внимателно, без да се клати и да се правят излишни движения.

Печене на козунак

Времето за печене на козунак зависи от големината му: до 1 кг - 30 минути, 1 кг - 45 минути, 1,5 кг - 1 час, 2 кг - 1,5 часа. Температура 180-200 градуса. За да предотвратите изгаряне, поставете съд с гореща вода на дъното на фурната, съветва actualno.com. Когато горната част на продукта се запече, покрийте го с фолио. Готовността на козунака се проверява с дървена клечка - тя трябва да излезе от продукта напълно суха без тесто. След като проверите, ако тортата още не е готова, затворете вратата на фурната плавно, без резки движения.

След изпичане се изважда много внимателно, също без да се разклаща, от фурната, поставя се в чиния и се покрива с чиста кърпа. Ако козунака е висок, след като се извади от формата, трябва много внимателно да се постави на една страна върху кърпа, докато изстива, трябва внимателно да се оваля с тази кърпа няколко пъти, за да се заздравят страните и да не пада, преди да поставите козунака вертикално, уверете се, че дъното е охладено.

Още по темата: общо новини по темата: 222
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Абитуриентски балове
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: