Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тренировките за издръжливост и благотворното им влияние върху организма
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:18 / 25.04.2024Коментари (0)972
©
Издръжливостта е способността на тялото да поддържа физическа активност, докато мускулите се изтощят. С подобрена издръжливост може да се поддържа активността за продължително време. Подобрената издръжливост идва от предизвикани от упражнения подобрения в следните системи: мускулна, сърдечно-съдова (сърце и кръвоносни съдове) и белодробна (бели дробове).

Сърдечно-съдовата издръжливост включва продължително упражнение срещу минимално съпротивление. При лоша сърдечно-съдова издръжливост се получава задух при изпълнение на кардио упражнения. Мускулната издръжливост, от друга страна, включва много по-тежко натоварване за по-кратко време, пише puls.bg. При лоша мускулна издръжливост се развива мускулна болка, когато се тренира с тежести или съпротивление. Недостатъчната сърдечно-съдова или мускулна издръжливост може да доведе до мускулна умора.

Въпреки че както мускулната, така и нервната система участват в нормалното функциониране на мускулите, физиологията на мускулните клетки причинява умора. С други думи, мускулната умора не е свързана с умората на мозъка, а с липсата на достатъчно енергия за свиване на самите мускулни клетки.

Сърдечно-съдова умора се случва, когато сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове не могат да осигурят необходимия кислород на мускулните клетки. В резултат на това дишаме по-бързо, за да позволим на повече кислород в системата.

Мускулна умора се случва, когато няма достатъчно кислород за мускулните клетки, за да произведат необходимата мощност, необходима за функционирането. Обикновено виждаме това при участие в спорт или при продължителна напрегната дейност.

Тренировките за издръжливост водят до подобрения в няколко от основните ни системи, включително мускулно-скелетната, сърдечно-съдовата (сърцето и кръвоносните съдове) и белодробната (белите дробове).

Мускулно-скелетна: В скелетните мускули, с повишена физическа активност, клетките преминават през процес, наречен митохондриална биогенеза, което означава, че се произвеждат повече митохондрии за всяка клетка. Митохондриите са частите от клетката, които генерират енергия за функционирането на клетката. Повечето клетки съдържат хиляди митохондрии, така че увеличеният брой митохондрии води до по-добро функциониране на мускулните клетки и по-добра мускулна функция.

Сърдечно-съдова: С повишена физическа активност, съдовата система създава нови капиляри в мускулите, което води до по-добър кръвен поток — това увеличава капацитета на кръвния поток, увеличавайки способността на мускулите да транспортират и използват кислород.

Белодробна: При упражнения повишеният сърдечен дебит води до увеличено преминаване на кръв от сърцето към белите дробове и позволява повече повърхностна площ за обмен на газ в белите дробове - намалено алвеоларно мъртво пространство. По този начин продължаването на упражненията води до по-ефективно дишане.

За подобряване на сърдечно-съдовата издръжливост, трябва да се тренират спортове, като: 

– Ски;

– Плуване;

– Водна аеробика;

– Аеробика;

– Ходене;

–Бягане.

За подобряване на мускулната издръжливост е необходима тренировка със съпротивление - но тя трябва да се прави постепенно. Най-често срещаната форма на тренировка със съпротивление включва използването на свободни тежести или машини с тежести.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: