Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Трагичната история на "най-грозната жена на света“
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:08 / 22.12.2020Коментари (1)460
©
Мери Ан Уебстър преди и след заболяването
Англичанката Мери Ан Уебстър-Биван (1874-1933) е една от онези любящи майки, готова на всичко за децата си. Заради тях тя не се страхувала да стане обект на подигравки, показвайки различната си външност на публични места. Целта й била да има достатъчно средства, за да храни децата си. Мери минала през обидите, унижението и ексцентричността на зрителите, които искали да гледат "най-грозната жена на света“, разказва "Трета възраст".

Началото

Мери е родена в Лондон в голямо и бедно семейство. Започнала рано работа като медицинска сестра в болница. По онова време тя била привлекателно и много красиво момиче, мечтаело за голямо семейство. На 29 години се омъжила за Томас Биван цветар-декоратор, от когото по-късно родила четири деца.

Още в първите години на брака при Мери се появили здравословни проблеми: мигрената й се влошила, появили се болки в мускулите и ставите. Лекарите не можели да разберат какво се случва с тялото й. Семейството настояло за внимание и грижа, така че жената не била сама, Томас бил до нея и толкова я обичал, че не си представял живота без нея.

Внезапно заболяване

Симптомите станали все по-очевидни: черепът й се удължил, чертите на лицето станали големи, ръцете - груби, а женските й форми постепенно изчезнали. От хубавата млада жена не останало нищо.

Мери страдала от акромегалия - невроендокринно заболяване, свързано с прекомерно производство на растежен хормон. Излишъкът му води до прекалено висок растеж, увеличаване на костите, вътрешните органи и меките тъкани, придружени от главоболие, мускулни болки. Акромегалията обикновено се появява поради доброкачествен тумор на хипофизата. В повечето случаи заболяването е наследствено.

Днес лекарите успешно се борят с болестта, но в началото на ХХ в. Мери Ан нямала шанс да се възстанови. Всеки ден тя виждала как красотата й си отива. Съпругът й я подкрепял и не мислел да я напуска, но умрял преждевременно след 11 г. брак. Г-жа Биван останала сама с децата, които трябва да изхранва.

Първа парична печалба

Мери се захващала с всяка работа, за да изхрани децата си. Не била приета на добра работа заради отблъскващия й вид. Хората я обиждали, смеели се и я гледали пренебрежително.

Финансовото положение на семейството се влошило. Мери научила, че в Англия има конкурс за титлата "най-грозната жена“. Решила се на отчаяна стъпка - да участва. Голямата награда носела и сериозна парична сума. Успяла да спечели състезанието, но в пресата се появили унизителни статии за нея.

Шоу за изроди

Мери успяла да направи невъзможното за онези времена - да превърне нещастието си в стабилен доход. През 1920 г. Мери получила предложение за работа в САЩ в цирк и увеселителен парк "Dreamland“ на Кони Айлънд. Участвала в представления, където я представяли заради странния й вид. Обличала се в ярки костюми, за да подчертае още повече своята непривлекателност и мъжественост.

В шоуто участвали и други хора с различен външен вид: жена с брада, джуджета, гиганти, сиамски близнаци, обозначавани навремето като "изроди“, изложени за забавление на публиката.

В онези години публиката харесвала такива жестоки забавления, а г-жа Биван била една от най-популярните артисти в трупата. Кой знае какво й е струвало, но преодоляла всички трудности само заради децата си.

До края на дните си Мери Биван работила в американски цирк. Само през 1925 г. се върнала в Европа – посетила Париж, където била поканена да говори на Световното изложение.

Умираа на 59 г. и завещала на децата си да я погребат в родната й Англия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Възприеманата като най-грозната жена на Света е Лизи Веласкес.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: