Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тези храни действат дехидратиращо на организма, внимавайте с тях
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:29 / 26.03.2024Коментари (0)848
©
Когато става въпрос за това как да поддържаме нашето тяло добре хидратирано, често първото нещо, за което се сещаме е пиенето на вода или други течности. Въпреки това, малко известен факт е, че храните, които консумираме, играят също толкова важна роля в поддържането на нашата хидратация, колкото и напитките. Разбирането на този аспект на хранителния ни режим може значително да подобри нашето общо здраве.

Защо хидратацията е важна?

Телата ни са изградени предимно от вода – около 60%, и този жизненоважен елемент е основополагащ за правилното функциониране на почти всички телесни процеси. Водата улеснява комуникацията между мозъчните клетки, смазва ставите, подпомага детоксикацията и изхвърлянето на отпадъците, улеснява храносмилането и поддържа кожата здрава и сияйна. Тя също така помага за регулиране на телесната температура и доставя кислород до клетките. Липсата на достатъчно вода в организма може да причини сериозни негативни последици, като замаяност, главоболие, умора и дори бъбречна недостатъчност в крайни случаи.

Как храните могат да дехидратират?

Въпреки че определени храни могат да повишат нашата хидратация като доставят вода и електролити, други имат обратния ефект. Хранителни вещества и съставки, като високото съдържание на натрий, големи количества протеин и добавената захар могат да допринесат за дехидратацията на организма. Например: Прекомерната консумация на натрий привлича вода извън клетките, за да разреди концентрацията на сол в кръвта, което води до дехидратация. Голямото количество протеин изисква повече вода за метаболизма си, а добавената захар може да предизвика осмоза, изтегляйки вода от клетките в кръвта.

Какви храни да избягваме?

Сред най-често срещаните храни, които могат да допринесат за дехидратация на организма са: ултрапреработените храни богатите на натрий храни наситените със захари храни, прекомерната употреба на протеини, някои видове колбаси, кисели краставички, соев сос, десерти, аспержи, артишок и цвекло.

Като знаем всичко това, не е трудно да си представим какви негативни последици може да има върху тялото ни дехидратацията. Ключът към избягване на дехидратацията е приемането на достатъчно течности и избиране на храни, които нямат дехидратиращ ефект върху организма, пише actualno.com. Важно е да отбележим, че изброените по-горе зеленчуци имат много полезни хранителни вещества, но заради съдържащите се в тях аспарагин (аспержите и артишока) и калий (цвеклото), те се смятат за деуретици.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: