Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Телефонните алергии не са мит!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:40 / 29.11.2022Коментари (0)236
©
Знаете ли, че телефонът ви може да е развъдник на алергени? Поставяте го до лицето си и го докосвате стотици пъти на ден, без дори да осъзнавате какво има по екрана! Скорошни проучвания показват, че по смартфоните могат да се намират алергени като косми от домашни любимци и гъбички. Страдащите от алергии, но не само те, трябва да запомнят това, пише полският "Fakt“.

Ако страдате от алергии или астма, "мръсният" смартфон може да влоши състоянието ви.

Телефонните алергии не са мит!

Изследователи от Бостън и Айова създават специални модели на телефони с размери, близки до тези на истинските устройства, и ги раздават на доброволци. След като били тествани екраните на изследваните модели, се установило, че те са реални натрупвания на алергени!

Проучването показва повишени нива на котешки и кучешки алергени, както и на β-d-глюкани (BDG) в телефоните, наред с други неща. Под тази загадъчна абревиатура се крият вещества, които се намират в клетъчните стени на гъбите. "В смартфоните на собствениците на домашни любимци са открити алергени от котки и кучета", уточнява Хана Руран, водещ автор на проучването.

Представете си само колко пъти първо поставяме телефона до ухото си или докосваме екрана, а след това разтриваме очите, носа или устните си! През 2016 г. беше изчислено, че хората докосват смартфоните си повече от 2600 пъти на ден. По този начин алергените могат да попаднат в носа, дихателните пътища или лигавицата на окото и след това да предизвикат освобождаване на хистамин и симптоми на алергия.

Лекарите ви призовават да се съобразите с това.

Оказва се, че смартфонът трябва просто да се почисти. От известно време дерматолозите обръщат внимание на този проблем, особено тези, които се борят с акне.

Учените са установили какво действа най-добре. За почистването на телефоните са използвани 70% изопропилов алкохол, хлорхексидин, цетилпиридин, бензил бензоат или разтвори на танинова киселина. Най-ефективни се оказват смесите.

"Комбинацията от хлорхексидин и цетилпиридин е най-ефективна за унищожаване на BDG, а комбинацията от бензил бензоат и танинова киселина е най-ефективна за намаляване на алергените от котки и кучета върху смартфоните", обяснява д-р Питър Торн, съавтор на проучването.

В домашни условия обаче за алергичните потребители с по-чувствителна кожа е най-лесно да мият често корпуса със сапун и вода и да избърсват екрана с микрофибърна кърпа, навлажнена с вода и след това изстискана енергично. Можете да използвате и 70% изопропилов алкохол или 75% етилов алкохол.

Преди това трябва да извадите всички кабели от смартфона и да го изключите, както и да избягвате попадането на вода в дупки или цепнатини. Такива препоръки можете да прочетете на уебсайта на Apple, производителя на IPhone. За допълнителни съвети е добре да се обърнете към ръководството за потребителя на телефона.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: