Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази салата струва колко два килограма месо, а мезето за ракията поскъпва
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 23:01 / 06.03.2024Коментари (0)588
©
Салатата "Цезар“, която е една от най-поръчваните разядки в заведенията, мина по цена две кила месо или две сурови пилета. Това показа проучване на "Телеграф“ в заведения в 6 големи града. На столичния булевард "Витоша“ се сервира срещу 17 лева, но има заведения, в които цената й стига 19 лв. В нея има салата "Айсберг“, крутони, пармезан, чери домати, аншоа и сос. Но в много ресторанти съставките са различни.

В някои слагат и скариди, но тогава цената минава 22 лв. за порция. За сравнение, килограм свинско месо на промоция в магазини за търговия на дребно върви между 7 и 9 лева, а пък цената на охладено цяло пиле, което тежи около 1,5 кг, струва 10 лв. 

Локация

В центъра на София за 17 лева може да поръчате и овчарска салата. Тя също е често търсена от клиентите на ресторантите, тъй като с нея може човек и да се нахрани. Освен зеленчуци в овчарската салата има и шунка, яйце и гъби, което я прави предпочитана от много хора. В различните градове в страната и в зависимост от локацията на заведението тя се продава на цени от 8 до 17 лв. Най-евтина е във Варна в ресторант на 2 километра от центъра на града.

От проучването става ясно, че цената на мезето за ракията поскъпва с 50% до центъра на града. В най-посещаваните зони съответно салатите са с от 2 до 5 лева по-скъпи, отколкото в заведения на 2 километра от централната част. Например в София в заведения, които се намират само на 2 км едно от друго, цената на порция овчарска салата от 11 скача на 17 лв. В Бургас, Варна и Пловдив увеличението е с около 2 лева. А в Русе и Стара Загора разликата в цените на салатата в заведенията е около лев по-скъпа в полза на тези, които са в сърцето на града.  

По-достъпна по цена е безмесната шопска салата. Средно в заведенията в София се предлага за 10-12 лв. Тя обаче не е толкова желана, тъй като към нея обикновено трябва да се поръча основно и сметката набъбва значително, споделят сервитьори.

Грамаж

Традиционните продукти, от които в старозагорските заведения приготвят шопската салата, са домати, краставици, чушки, лук. Някъде добавят маслинка и люта чушка. 8,99 лв. струва порция от 300 г шопска салата в много популярен и посещаван ресторант-градина, който се намира на около километър от идеалния център на Стара Загора. Порция от 500 г също в доста посещаван ресторант в същия периметър струва 9,20 лева. На няколко преки от центъра обаче, в не чак толкова харесвано заради добрата си кухня заведение, за 300 грама цената скача на 9,90 лева. В самия център на града шопският деликатес вече удря 10-11 лева. Има изключения като популярно заведение до сградата на общината, което почти винаги е претъпкано – там 400 г шопска салата върви за 7,59 лева.

Шопската в топ 5 в престижна класация

Шопската салата се нарежда на 5 място в класация към момента в платформата TasteAtlas за оценка на храни от потребители по цял свят. Пътеводителят, посветен на традиционни храни и рецепти от страни по целия свят, класира салатите по тяхната популярност и оценка от потребителите. През 2022 година пък овчарската салата с оценка от 4,7 точки зае първото място. Същата година третото място също е за българска салата – “Снежанка", с оценка от 4.6. Овчарската салата е традиционно българско ястие – вариация на шопската салата, което се приготвя от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал и настъргано бяло саламурено сирене. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби.

Най-популярната салата в света е колслоу (САЩ) според TasteAtlas. Следват “Цезар" (Мексико), гръцка салата (Гърция), капрезе (Италия), макарони (САЩ) и “Оливие" (или руска салата, Русия).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: