
ЗАРЕЖДАНЕ...
Тази нова тенденция в храните е революционна за здравето | ||||||
| ||||||
Първо най-важното, какво точно представляват морските водорасли? "Морските водорасли е общото наименование, което обхваща редица различни видове растения и водорасли, които растат във вода“, казва диетологът Кортни Пелитера. Някои популярни видове, с които може би вече сте запознати, включват келп, спирулина, нори, аонори и уакаме. Комбу е друг класически вариант за морски водорасли. Вкусът, ароматът и текстурата на тези водни зеленчуци варират в зависимост от вида и приготвянето. Едно нещо обаче, което всички те имат общо, е соленият, умами вкус от океанската им среда на отглеждане. Сушените морски водорасли предлагат задоволителна хрупкавост, докато пресните или варени морски водорасли имат апетитна, дъвчаща текстура. 7 здравословни ползи от водораслите Но освен кулинарния си потенциал, водораслите са пълни с хранителни вещества. В много малка порция можете да получите много витамин К, рибофлавин, калий, фибри, желязо и йод. Водораслите дори осигуряват известно количество калций. Водораслите са също така пълни с витамини А, B комплекс, D и E, и K, магнезий, фосфор, цинк, мед, селен, флуорид, аминокиселини и полифеноли, които действат като антиоксиданти. В много видове водорасли ще намерите дори протеини и омега-3 мастни киселини. Този набор от хранителни вещества е от полза за нашето здраве по различни начини – ето седем от най-впечатляващите. Метаболитно здраве Фибрите, които се намират в повечето видове морски водорасли, са добри за цялостното ни метаболитно здраве. Фибрите помагат за регулирането на храносмилането, контролират кръвната захар и ви помагат да се чувствате сити и доволни от храната. Протеините и здравословните мазнини, които се намират в тези морски зеленчуци, също имат същия ефект на забавяне на храносмилането – добра новина за тези, които се нуждаят от допълнителна подкрепа за кръвната захар. Това забавено храносмилане също играе ключова роля за ограничаване на апетита и осигуряване на дълготрайна енергия след хранене. Чревно здраве Но съдържанието на фибри в морските водорасли също е революционно за здравето на червата. Те са ключови за храносмилателната система. Това е така, защото те естествено регулират храносмилането и действат като пребиотик в чревния микробиом. Пребиотиците са храна за здравите бактерии в чревния микробиом, помагайки на тази система, базирана на дебелото черво, да процъфтява. А добре функциониращият микробиом не само е от полза за храносмилателното здраве, но и поддържа имунитета, здравето на мозъка и други. Биоактивните съединения в морските водорасли също имат ползи за подобряване на чревния микробиом. Сърдечно здраве Говорейки за фибри, този сложен въглехидрат, в комбинация с омега-3 мастни киселини, микроелементи и растителни съединения, съдържащи се в морските водорасли, също насърчава по-добро здраве на сърцето. Фибрите помагат за контролиране на нивата на холестерола и кръвното налягане. Междувременно растителните съединения в морските водорасли проявяват противовъзпалително действие, докато калият е добър за балансиране на кръвното налягане. Говорейки за възпаление, омега-3 мастните киселини са мощни противовъзпалителни агенти, които са ключови и за предотвратяване на сърдечни заболявания. Имунно здраве Противовъзпалителният потенциал на морските водорасли също така подобрява цялостното имунно здраве, както и подкрепата за чревния микробиом, предлагана от фибрите в морските водорасли. Фибрите са от решаващо значение за ползите за имунното здраве. Освен това, няколко от микроелементите в морските водорасли подсилват имунния отговор, включително витамин А, витамин Е, цинк, мед и селен. Тези хранителни вещества действат като антиоксиданти в организма, борейки се с молекулите на свободните радикали, свързани с много остри и хронични заболявания. Здраве на щитовидната жлеза Морските водорасли и алгите съдържат значителни количества йод – често забравян минерал. Въпреки че йодът не получава толкова положителна преса, колкото другите микроелементи, той е от решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза. Важно е обаче да не се прекалява с водораслите в това отношение. Поради по-високите нива на йод в водораслите, те могат да бъдат вредни при прекомерна консумация. Това обаче се превръща в истински проблем само ако ядете обилни количества водорасли всеки ден – което е необичайно. Здраве на тъканите Съдържанието на аминокиселини, протеини и желязо в водораслите дори помага за изграждането на здрави тъкани. Аминокиселините са от съществено значение за диетата и се използват за изграждане на мускулна и клетъчна структура. Освен това, аминокиселините и непокътнатите протеини помагат за растежа, поддържането и възстановяването на почти всяка телесна структура, за която можете да се сетите – от коса, кожа и нокти до органи, хормони и кости. Желязото може да помогне и за поддържане на здравето на червените кръвни клетки. Природно здраве И накрая, морските водорасли са суперзвезда на устойчивостта, подкрепяйки здравето на нашата по-широка околна среда – което неизбежно е от полза за цялостното ни лично здраве. Това наистина е една от най-устойчивите храни на планетата. Може да се добива от морето, както се прави от хилядолетия, както и да се отглежда устойчиво във ферми за морски водорасли. И в двата случая не се изисква земя и повечето морски водорасли се отглеждат без никакви вложения (като торове и пестициди). Освен това, морските водорасли предлагат и естествено, важно местообитание за водната екосистема. Как да хапвате водорасли у дома Има много вкусни начини да се насладите на морски водорасли у дома – точно както хората са правили от векове по целия свят, пише Rialoto.bg. Те са ценна съставка в много културни кулинарни традиции – в определени региони близо до морето, като някои индиански, азиатски, скандинавски, британски и европейски общности. Морските водорасли са естествен източник на карагенан, сгъстител, често използван като хранителна добавка. Това прави прахообразните или смесени морски водорасли отличен начин за добавяне на плътност към пудинги, печени изделия, смутита и яхнии. Варианти като водорасли келп, комбу, уакаме и нори също са вкусни в яхнии, супи, бульони, оризови ястия, юфка и суши рулца за пикантен умами вкус. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg