Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази нощ ще има дъжд от "падащи звезди" - пожелайте си нещо!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:11 / 12.08.2017Коментари (0)456
©
От тази вечер до утре сутринта е пикът на августовското небесно зрелище - метеорния поток "Персеиди". Ако времето е ясно, в различните части на света ще могат да се наблюдават до 150 метеора на час. При идеални условия ще можем да видим по 2-3 "падащи звезди" на минута, смята Международната метеорна организация. Предсказването на точното количество видими метеори винаги е сложно занимание заради непредсказуемото влияние на планетите върху Персеидите, отбелязва пред РИА Новости астрономът Сергей Ламзин. Според него тази година е еднакво вероятно метеорният дъжд да бъде много ярък или точно обратното.

"Звездопадът" от съзвездието "Персеиди" се вижда от Земята от 17 юли до 24 август и постига максимума си между 11 и 13 август. Активността на Персеидите е непостоянна - отслабва с увеличаването на разстоянието между кометата и Земята.

Обичайно метеорният поток е относително отдалечен от орбитата на Земята. Периодичното приближаване прави зрелището още по-впечатляващо. За последен път това се случи през 2004 и 2009 г. Следващата голяма активност на потока се очаква през 2028 г., разказват астрономите от Московския планетариум.
Персеидите ще се виждат и с просто око по цял свят.

За целта е добре наблюдателите да изберат места извън светлините на градовете, които спускат т.нар "паразитни завеси". Така ще могат да видят и множество по-слаби метеори, пресичащи небето.
Метеорният поток Персеиди е познат на човечеството от около 2000 години. За пръв път е споменат в китайски анали от 36 г. пр. Хр., когато "над 100 метеора изгоряха преди утрото".

Официално за откривател на метеорния дъжд "Персеиди" се смята белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетеле, който го описва през август 1835 г. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. За пръв път метеорите, преминаващи за 1 час, са преброени 4 години по-късно. Максималното количество тогава е достигнало до 160 на час.

Причината за "звездопада" е преминаването на Земята през шлейфа на кометата Суифт-Тътъл. Тя се завърта по орбитата си за 13 г. Всеки път, когато се приближи максимално до Слънцето, кометата се топи и за сметка на това се увеличава броят на кометните частици в нейния шлейф за радост на астрономите-любители на Земята. Точно тази вечер обаче в Западна България се очаква заоблачаване и дъжд, което може да ни лиши от спектакъла.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: