Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 любопитни открития за седмицата според Або
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:36 / 18.06.2023Коментари (0)203
© Facebook
СТУДЕНТИ

Стотици студенти от Индия и техни поддръжници стояха 18 дни на палатки пред центъра за бежанци без документи в Канада, въпреки токсичния пушек от пожарите, бурите и пороите, след като получили писма за депортация. Всички те станали жертва на емиграционна измама в родната си Идния.

Тази седмица те постигнаха историческа победа. Министърът на имиграцията в Канада заяви, че всички депортации, свързани с тази измама, ще бъдат отложени, докато не приключи разследването по случая. Това се случва в седмицата, в която студентите трябваше да бъдат изгонени от територията на страната. Това разказва Иви Стейдиъм, репортер на Вайс Нюз.

Канада разчита на десетките милиарди долари, които постъпват в държавната хазна от международни студенти – и това не включва данъците и всекидневните разходи. След като са инвестирали години в страната, индийските студенти са били шокирани от новината. Това са жертви на корумпиран емиграционен агент в Индия, който пишел фалшиви писма за одобрение от университети, които канадските власти приемали.

Очаква се разследването да продължи поне няколко месеца, а дотогава студентите ще продължат да битуват в Канада, както досега.

ДРЕВЕН ГРАД

След като неназован турски гражданин избил стената на мазето си, се натъкнал на изоставен подземен град, в който са живели около 20 000 души. Древният град носи името Еленгубу или Деринкую.

Сред тунелите на града археолозите откриха над домове, яхъри, училища, изби, дори храм и специална вентилационна система, която снабдявала с чист въздух и вода от повърхността.

Градът се намира на 85 м. дълбочина под Централно Анадолския район Кападокия и е най-голямото подземно селище в света. Турските водачи споделиха пред BBC, че се смята, че това е конгломерат от над 200 по-малки селища, повечето от които са открити през последните години.

Вход към града имат над 600 модерни къщи на повърхността в Кападокия.

Сюлейман, един от гидовете, казва, че животът под земята вероятно е бил труден. Жителите са живеели на изкуствена светлина от факли, облекчавали са се в глинени буркани и са погребвали мъртвите си на строго определени места.

Точният момент на изграждането на Деринкую остава неясен, но има древни писания, според които той вече е съществувал през 370 г. пр. н. е.

ТРЪМП

Веднага след поредния си арест Доналд Тръмп посети известен кубински ресторант в Маями и обеща "храна за всички“. Той стисна ръцете на някои клиенти и дори се включи в молитвата на една от масите, след което се снима с хората в заведението и се наслади на тяхното изпълнение на Happy Birthday, което те изпяха в негова чест (на предишния ден той навърши 77 години, а два дни по-рано срещу него бяха повдигнати 37 различни обвинения).

Десет минути по-късно Тръмп напусна ресторанта и не плати за ничия храна.

Вярва се, че това е част от кампанията му за президентския пост. Следващите избори в САЩ за през ноември 2024 г.

КУЧЕТА



На 14 юни правителството в Египет прие закон, според който гражданите могат да притежават законно само 10 породи кучета, без да преминат през сложна инспекция за безопасност. Ще се налагат тежки глоби на всеки, който има куче от забранена порода. Специални забрани има за питбули, ротвайлери, немски овчарки, булмастифи, хъскита и други. Според законодателите, това са кучета, които представляват опасност за хората и другите животни. В случай, че някое от тях навреди на човек или друго животно, законът предвижда най-малко шест месеца затвор за собственика.

При определени условия обаче може да бъде позволено на отделни стопани да запазят животните, които вече имат, само че ще остане забранено те да посещават обществени места.

Позволените породи са следните: кокер шпаньол, лабрадор, пудел, белгийска овчарка (едни от най-опасните и неконтролируеми кучета), померан, джак ръсел, английски дог (Скуби Ду), бели немски овчарки, малтийска болонка и самоед.

ДИНОЗАВЪР

Учените откриха фосил на непознат досега вид динозавър с човка като на патица.

Видът, наречен гонкокен наной, е населявал земите на днешно Чили преди 72 милиона години. Съществото е тежало около един тон, било е дълго 4 метра и е било тревопасно.

Фосилът е намерен през 2013 г. в подножието на хълм в Патагония. Джонатан Олкърн, ръководителят на палеонтолозите, казва, че в началото си мислели, че става дума за обикновен южноамерикански хадрозор, но с набирането на данни станало ясно, че се касае за нещо безпрецедентно.

Изследователите внимателно изровили над 100 парчета от кости, като внимавали да не повредят нито едно, за да може да изследват всичките и да потвърдят, че видът динозавър е напълно непознат.

Авторът на друга статия по темата, Александър Варгас, твърди, че това е липсващо звено в еволюцията на много видове с подобни човки, включително патица и птицечовка.

Името на вида произлиза от езика на народа "Аоникен" – "гон" означава подобен на, а "кокен" е дива патица или лебед. Наной е добавено в чест на Марио Уйоа – Нано, фермер, който подкрепял екипа по време на разкопките.

Учените планират да създадат триизмерен модел на динозавъра с помощта на модерните технологии, за да може да го изложат в местен музей.

Або






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: