Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Свети великомъченик Мина сам пожелал да бъде нарисуван
Автор: ИА Фокус 09:56 / 29.01.2024Коментари (0)356
©
Руският художник Михаил Малецки сънува няколко пъти Светията, който му казва в съня, че иконата му трябва да бъде отнесена в Обрадовския манастир. Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова, игуменът на Обрадовския манастир отец Борис.

"В покрайнините на София на около 7 км североизточно, там където Владайската и Перловската река се събират преди да се влеят в Искъра, се намира  Обрадовският манастир. След 1989 година, той придобива голяма популярност, главно заради чудотворната икона на Свети Мина и привлича поклонници от цялата страна". 

Да започнем с историята на Обрадовския манастир "Свети Мина" каква е тя?

"Манастирът, посветен на свети великомъченик Мина е съществувал от дълбока древност. Има податки, че още в XI век е бил величествен, голям манастир, даже е служил като подворие на светогорските манастири и от тук поклонниците за Света гора са тръгвали за поклонение на тези свети места. Обаче по времето на кръстоносните походи и след това вече по време на османското нашествие манастирът е бил напълно унищожен, заличен. И само в съзнанието и преданието между жителите на съседните села се е носела мълвата, че някъде там в близост е имало манастир, посветен на Свети Мина. И така, през 1927 г. точно на празника Кръстовден са открити основите на църквата и в близост до нея и извора с лековитата вода Аязмото. Това е станало по милостта на Бога, отново да бъде явен пред светците манастира и да стане място за поклонение и за молитва. Най-напред е построен дървен параклис, а през 1942 г. е започнал градежът на църквата, която и днес е основен храм на манастира, в която се намира и чудотворната икона на Свети Мина. Във времето на Втората световна война е било доста трудно да се строи, затова строежът се е проточил малко по-дълго време и чак през 1946 година храмът е осветен от Левкийски епископ Партений. До него е построен малко по-късно параклис, посветен на Свети Козма и Дамян като лечители, затова и в олтара на този параклис е останало Аязмото, което и досега дава изцеление на доста хора, които с вяра приемат от осветената вода. А през 1950 г., в манастира е донесена иконата, която сам Свети великомъченик Мина е пожелал да бъде нарисувана от руския художник Михаил Малецки. Той не е бил църковен иконописец, а обикновен граждански художник. Но в със светията му се явява и то не веднъж, а няколко пъти и пожелава да бъде нарисуван и иконата му да бъде отнесена в Обрадовския манастир".

Това той го сънува, така ли?

"Сънува го и то не веднъж, а няколко пъти. И вече притеснен рисува светията така както го е видял в съня си. Много хора се чудят защо е на черен фон иконата, а именно, защото художникът така е видял светията, когато му се е явил".

Как попада тази икона?

"В онова време трудно е било да бъде донесена до манастира. Защото пътят, който го има сега, тогава не е бил по този начин. От другата страна, през ливадите е минавал черен път. И художникът я натоварил на една волска кола, която даже затънала и тя в калта. Даже сам е разказвал по-късно, че взел иконата на гръб и сякаш не я е носил сам, а някой невидимо му е помагал да я носи и е стигнал до манастира. Без да е знаел, че в същия ден в който я е донесъл е и празника на  Свети Мина. Изненадал се човекът, че заварил и много хора в двора на манастира. Току-що е била приключила и с аката литургия имало е и свещеници и богомолен род. И като внесъл иконата я оставил отвън до колоните на входа. И едно детенце, което било пострадало в инцидент и било незрящо, така се докоснало до нея и веднага прогледнало и оздравяло. Това е станало явно за всички хора, които се намирали там. И от този момент, това е първото чудо, което е извършил Свети Мина".

Кога се случва това?

"1950 г. И от тогава и до сега чудотворният му образ върши чудеса, духовна най-вече на богомолците. Особено най-вече, когато човек със силна вяра, с чистосърдечна молитва, с покаяние, със смирение пристъпва към нея и моли небесното молитвено застъпничество на Свети великомъченик Мина пред Бога. Много са случаите на изцерение на болни хора, много пъти пък семейства, които не могат да имат дечица след молитва пред иконата се сдобиват с желаната от тях рожба и то доста бързо". 

Целия разговор с отец Борис можете да чуете в звуковия файл






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: