Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Съвет: Перете чаршафите на 60 градуса в пералнята
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:42 / 07.05.2024Коментари (0)894
©
Колкото и да не ни се иска, чистенето вкъщи трябва да се случва редовно. Иначе кухнята ще се превърне в същинска кочина, а хаосът и прахта ще царят в останалите помещения.

По-педантичните от нас чистят по график всеки ден и не позволяват мръсотията да ги изненада. При други обаче чистенето се случва от дъжд на вятър. Което е окей, но някои неща е добре да бъдат почиствани или сменяни на седмична база.

Чаршафите

В сладки сънища всяка нощ не усещаме всички часове, които прекарваме в леглото, но всъщност те не са никак малко. Ето защо трябва да сменяме и перем чаршафите всяка седмица. Неделя е един добър ден да го правим.

По този начин не само ще изпитаме удоволствието от чистите и ухайни нови чаршафи, но и ще направим леглото едно по-чисто място.

Причината е, че докато спим, отделяме голямо количество кожни клетки, които остават по чаршафите, без да ги виждаме. Те пък са предпочитаната храна от акарите. С редовната смяна на чаршафите не позволяваме на акарите да се развиват и така намаляваме риска от различни обриви и алергии, причинени от тях.

Хейли Лийч от предаването Dirty Home Rescue съветва да перем чаршафите на поне 60°C в пералнята, за да сме сигурни, че всички акари и бактерии по тях са премахнати, пише The Guardian.

Всички кърпи

Във всяка къща има немалко кърпи, които биват използвани всекидневно - за ръце, за лице или за тяло след къпане. Тях също е важно да сменяме и перем всяка седмица, защото мръсните кърпи могат да са дом на вируси, гъбички и бактерии.

В идеалния вариант експертът по чистота Лаура Маунтфорд съветва да ги сменяме два пъти седмично и перем веднъж в седмицата. А за да са меки и пухкави, тя предлага да добавяме по малко бял оцет в отделението за омекотител при пране.

Четките за зъби

Знаем, че четките за зъби е добре да бъдат сменяни на около два месеца, но с това не се изчерпва всичко, което можем да направим за устната си хигиена.

Четките за зъби, които използваме всекидневно, са дом на милиони бактерии и простото изплакване с вода не е достатъчно, за да ги поддържаме чисти. Ето защо Маунтфорд съветва поне веднъж седмично да им правим по-старателно почистване.

То се изразява в поставянето им във вода и разтварянето на таблетка за почистване на протези. И така да ги оставим поне за през нощта, а на сутринта да ги изплакнем добре, предава lifestyle.bg.

Екранът на смартфона

Добре известно е, че екранът на смартфона ни може да е по-мръсен дори от тоалетната чиния. Причината, разбира се, е, че телефоните са постоянно в ръцете ни и стават дом за много бактерии.

Сара Макалистър, която е основател на Go Clean Co, съветва да почистваме поне веднъж седмично екрана на смартфона. Като за най-добър резултат тя казва да използваме микрофибърна кърпа, напръскана с малко спирт.

Клавиатурата

Докато работим на компютъра, много често похапваме и невинаги ръце ни са чисти, когато натискаме клавишите. 

Според Лаура Маунтфорд е добре веднъж седмично да почистваме клавиатурата като първо я минаваме с ръчна прахосмукачка с приставката с четка. А след това забърсваме с микрофибърна кърпа.

За екрана на лаптопа пък тя съветва да използваме качествена кърпа без власинки, за да премахне прахта и отпечатъците от пръсти, които неизменно са там. Важно е да не използваме агресивни препарати за почистването на монитора и клавиатурата и да не пръскаме нищо директно върху тях.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: