Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Съставиха пълна карта на Галактиката в микровълновата част на спектъра
Автор: Рени Томович 15:21 / 12.01.2023Коментари (0)218
©
Това ще ускори анализа на космическия микровълнов фон

За първи път учените са съставили пълна карта на Галактиката в микровълновата част на спектъра на електромагнитното излъчване. Създаването му ще ускори анализа на космическото фоново лъчение, своеобразно ехо от Големия взрив, съобщиха днес от пресслужбата на Британското кралско астрономическо дружество (БКАД).

"Картите, които сме подготвили, покриват диапазона между 10 и 40 гигахерца, което ги прави добро допълнение към данните, събрани от сондите WMAP и Planck при изследването на Космическото фоново лъчение. Тези данни, получени по време на 9 хиляди часа наблюдения, значително ще ускоряват изучаването на космическия магнетизъм и условията, които преобладаваха във Вселената в първите моменти от нейното съществуване“, каза Хосе Мартин, изследовател от Астрофизичния институт на Канарските острови в Тенерифе (Испания), цитиран от пресслужбата на БКАД.

През последните три десетилетия астрономи и физици се опитват да разкрият как е протичала еволюцията на Вселената в първите моменти от нейното съществуване, изучавайки така нареченото космическо микровълново фоново лъчение. Това е своеобразно микровълново "ехо" на Големия взрив, в чиито нееднородности и физични свойства се е запазила информация за структурата на материята по това време.

Изследването на Космическото фоново лъчение е възпрепятствано от факта, че в Млечния път има голям брой микровълнови източници, както и богати на прах региони, които активно абсорбират микровълновото "ехо“ от Големия взрив.

Мартин и колегите му се опитват да разрешат този проблем като част от инициативата QUIJOTE, стартирала през 2012 г. за наблюдение на космическото микровълново фоново лъчение и съставяне на подробна карта на Млечния път в микровълновата част на спектъра. Като част от този проект учените наблюдават Вселената с помощта на два микровълнови телескопа QT1 и QT2, инсталирани на склоновете на планината Тейде на Канарския остров Тенерифе.

Учените наскоро обобщиха първите десет години от работата на QUIJOTE и използваха получените QT1 и QT2 изображения, за да съставят първата пълна карта на Млечния път в микровълновата част на спектъра. Данните помогнаха на астрономите за първи път точно да измерят колко силно е поляризирано микровълновото сияние на Галактиката, което е важно за получаване на подобни оценки за космическото микровълново фоново лъчение.

Както обясняват изследователите, данните за поляризацията на лъчението на Млечния път и цялата Вселена като цяло са необходими, за да се изследва естеството на разпространението на големи магнитни полета в Галактиката, както и да се търсят следи от така наречените "първични гравитационни вълни". Така космолозите наричат ​​флуктуациите в пространство-времето, вероятно резултат от ултра-бързото разширяване на границите на Вселената в първите моменти след Големия взрив.

"Ако открием тези следи от ускореното разширяване на Вселената, тогава ще получим първата информация за това какви физически условия са преобладавали в нея в първите моменти от нейното съществуване, когато типичните за нея енергии са били много порядъци по-високи от това, което е достъпен за нас днес за ускорители на частици. Ако получим тези данни в близко бъдеще, можем драстично да подобрим разбирането си за основните закони на физиката", заключи Мартин.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: