Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Съществува ли "фотографска" памет и всеки ли може да я развие?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:37 / 11.01.2022Коментари (0)981
©
Чували ли сте за хора с така наречената “фотографска" памет? Хора, които могат да си спомнят нещо до най-малкия детайл, сякаш гледат снимка. Истината е, че съществуват хора надарени с особено услужлива памет, която за обикновения човек изглежда като неземен феномен. Но дали наистина това е необяснимо явление или има логично и научно обяснение? И, по-важното, може ли тази дарба да бъде развита от всеки или тя е отредена за малцина късметлии?

Истината за фотографската памет

Популярната идея за “фотографска" памет, е че тези, които я притежават си връщат спомените толкова детайлно, все едно в самия момент се намират в ситуацията, която си припомнят. Подобна дарба би била огромно улеснение за всеки. За съжаление няма научно потвърждение, че фотографската памет съществува, така както е описвана в популярните градски легенди. 

Преподавателят по неврология д-р Бари Гордън споделя няколко интересни неща по темата за популярното научно списание Scientific American. Първо, в известна степен всеки човек притежава “нещо като фотографска памет", тъй като “за повечето хора спомените за визуален материал са доста по-развити от тези за други видове материали [напр. нещо чуто]". Д-р Гордън споделя още, че силно развито умение за запомняне в дадена сфера, като например запомнянето на думи, не гарантира подобен успех в други сфери - като запомнянето на задачите за деня например. 

И все пак в статията има и обнадеждаваща информация, че макар и гените да играят роля при наличието на супер услужлива памет, то не всичко е до вродени дарби. Нужна е и усилена работа върху развитието и поддържането на добра памет, което означава, че можем да повлияем на нейното к
©
ачество.

Известни примери

Много хора твърдят, че притежават фотографска памет, а тя е приписвана и на редица фигури останали в историята със своя интелект. Но откъде са произлезли уменията на тези личности да помнят толкова детайлно?

Тесла и да Винчи

Тесла и да Винчи остават в историята като едни от най-гениалните изобретатели, изпреварили своето време с векове напред. И двамата са се отличавали от масата не само със своите интелект и нестихваща любознателност, но и с ексцентрични черти на характера. Също така и за двамата се твърди, че са притежавали фотографска памет. 

Леонардо да Винчи и Никола Тесла са притежавали умове, които се отличават дори и днес. Кой знае докъде се е простирал техният умствен капацитет и как той е повлиял на паметта на двамата изобретатели.

Клайв Стейпълс Люис

Като че ли за британския писател и преподавател Клайв Люис не е имало граници в запомнянето на книгите, които е чел. За него се твърди, че е можел да си припомни почти всичко, което е прочел. 

Според популярен анекдот, студент на Люис и избирал книга от лавиците му, отварял я е на случайна страница, а Клайв Люис е можел да обобщи нейното съдържание по памет. 

Според изследвания на дневниците на Люис, ключът към неговото умение да си припомня съдържанията на книгите се крие в това, че той е можел да вникне в дълбокия смисъл на прочетеното, което пък е постигал чрез редовно препрочитане.

Майк Рос (филмов герой)

Фотографската памет на героя от популярния сериал “Костюмари“ Майк Рос е сред основните мотиви в продукцията, един от най-известните “примери" за фото
©
графска памет, а ползите от тази дарба са нагледно изложени за зрителя. 

Рос не само успява да стане топ адвокат без да е учил право, но фотографската му памет му помага да печели трудни дела, да блъфира умело опонентите и дори да спечели жената на мечтите си.

Изглежда, че уменията на Рос са преувеличени, но от друга страна вече споменахме, че има техники, с които можем да развием по-услужлива памет.

Развитие на паметта

Развитието на паметта е процес и то такъв, който изисква постоянна грижа. Всички сме чували, че макар и да не е мускул, мозъкът се нуждае от стимулация, така както мускулите се нуждаят от упражнения. Затова и развитието на паметта е вид тренировка, която трябва да се прилага упорито и продължително.

Най-важният аспект за добра памет няма общо с абстрактни умствени упражнения, а с ежедневните избори, които правим. Всички съвети за здравословен живот са от жизненоважно значение за функцията на мозъка. 

Храна, вода, сън, почивка и физическа активност са основните компоненти за оптималната работа на мозъка.

Ето и нещо практично. Най-популярната техника за запомняне се нарича “умствен дворец" или “методът на локусите" и става известна покрай поредицата за Шерлок Холмс. Въпреки че книгите за Холмс са художествена литература, това е техника, която е позната от древногръцкия поет Симонид.

Овладяването и изисква време, упоритост и постоянство, но няколко изследвания потвърждават ефективността и. “Методът на локусите" е използван и от няколко шампиона от Световния шампионат по запомняне.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: