Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Суперхрана убива раковите клетки и пречиства черния дроб
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:26 / 22.11.2022Коментари (0)202
©
Цвеклото не е най-популярният зеленчук, но въпреки това с право е наричан от някои суперхрана. Ползите от приема на червено цвекло са познати още на хората в древността. Той е един наистина от най-здравословните зеленчуци, за които можем да се сетим.

Свойствата на червеното цвекло се дължат на изключително богатия му състав. Червеното цвекло е пълно с витамини от група В, а освен това съдържа желязо, мед, магнезий, калций, фибрите са в отлични дози и така зеленчукът осигурява истински прилив на полезни вещества на тялото.

Може да се приема под различни форми - варено, изцедено на сок или нарязано сурово на салата, и във всичките си форми е безценни източник на здраве и сила, пише Edna.bg.

Вижте какви са уникалните свойства на червеното цвекло и за какво помага то:

Помага при възпаления - Противовъзпалителните качества на червеното цвекло са също причина да се консумира заради полезните му свойства. То защитава клетките от антиоксидантния стрес, премахва възпаленията.

Предпазва черния дроб - Черният дроб спомага за филтриране на токсините в тялото. Но, разбира се, те биха могли да му дойдат в повече. Тогава се намесва цвеклото и съдейства за нормалното функциониране на органа.

Подобрява мозъчната дейност - Червеното цвекло насърчава мозъчната дейност, увеличавайки притока на кръв. Стимулира процеси в него и подпомага паметта и концентрацията.

Грижа за очите - Сред ползите на червеното цвекло се грижи и за здравето на очите, тъй като съдържа много повече желязо от спанака, както и лутеин и бета каротен. Коктейлът от полезни съставки работи в полза на зрението, намалява опасността от дегенерация на макулата и заболявания на ретината в напреднала възраст.

Съдейства за притока на енергия - Естествените нитрати в цвеклото засилват издръжливостта на тялото и затова зеленчукът е подходящ за активно трениращите. Тъй като във вид на зеленчук са нужни големи количества, за тази цел е подходящ сокът от цвекло.

Увеличава антиоксидантите - Червеното цвекло може да ви предпази от опустошителния ефект, който свободните радикали оказват върху организма. Те биват предизвикани от различни неблагоприятни външни фактори, с които се сблъскваме всеки ден, като стрес, диети, тревожност, както и от замърсители на околната среда като цигарен дим и промишлени химикали. Всички биха могли да допринесат за отключването на сериозни заболявания артрит, рак, Алцхаймер. Цвеклото се бори със свободните радикали благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.

Спомага за унищожаването на раковите клетки - Този зеленчук се отличава с ярък червено-лилав цвят. Той се дължи на съдържанието на беталаин в него - фитонутриент с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Той изпълнява превантивна роля срещу рак на панкреаса, гърдата и простатата.

Понижава кръвното налягане - Цвеклото съдържа нитрати от естествен произход, които в процеса на храносмилане се превръщат в нитрична киселина. Тя отпуска кръвоносните съдове, благоприятства кръвния поток и така понижава кръвното налягане. Сокът от червено цвекло традиционно се препоръчва на намаляване на високо кръвно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: