Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Съд призна веганството за "философско убеждение"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:05 / 04.01.2020Коментари (0)436
©
Британски съд призна избора на веганство по етични съображения за "философско убеждение", което подлежи на антидискриминационното законодателство в страната, съобщи Ройтерс.

Съд в Норич се произнесе по повод на жалба на зоолога веган Жорди Касамитяна, който твърди, че е уволнен от неправителствената организация "Лига срещу жестоките спортове" след спор за инвестициите на пенсионния фонд във фирми, които правят тестове върху животни. "Лига срещу жестоките спортове" пък твърди, че 55-годишният Касамитяна е уволнен заради сериозни пропуски в работата си.

Съдията по това първо по рода си дело обяви, че етичното веганство - начин на живот, който избягва да се наврежда на животните по какъвто и да било начин, е защитено от закона срещу дискриминацията от 2010 г. Съдът тепърва ще разглежда дали уволнението на Касамитяна е било правомерно.

"Решението на съда дава на веганите по-ясни права, като например им осигурява достъп до подходяща храна на служебни събития", каза Меган Кембъл, преподавател по право в университета на Бирмингам. "То дава възможност и на други убеждения да получат защитен статут", поясни тя и даде пример с активистите срещу климатичните промени.

Работниците и работодателите не бива да правят обобщения и да налагат нови правила в резултат на това съдебно решение, каза Сара Чилтън, партньор в правна кантора "Си Ем Мъри". Според нея всеки случай трябва да бъде преценяван поотделно. 

 

Веганите избягват всички храни с животински произход, включително яйца и млечни продукти. Няма точно определение за етичното веганство, но последователите му отричат всяка форма на експлоатация на животни и отказват да носят дрехи от вълна или кожа, както и да използват продукти, изпробвани върху животни. Убежденията на Касамитяна надхвърлят избора на храна и засягат всички сфери на потреблението, се посочва в жалбата му. Той твърди, че се опитва да избягва събирания, на които се предлага невеганска храна, избягва да седи на кожени седалки и предпочита да върви пеша дълго, "за да избегне случаен сблъсък с насекоми или птици, които биха се блъснали в автобуса", с който пътува.

Философските убеждения също като религията са защитени от британския закон срещу дискриминацията. За да бъде признато "философско убеждение", то трябва да е свързано със "значима част от човешкия живот" и да "заслужава уважение в демократично общество".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: