Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Статуя на русалка с пищни форми предизвика огромно възмущение 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:33 / 04.05.2023Коментари (0)169
Училищният съвет на Флорида в САЩ наскоро постанови, че "Давид" на Микеланджело е порнографски. А ако биха могли да видят това ново обществено достъпно произведение на изкуството?

В малкото рибарско градче Монополи в италианския регион Пулия е инсталирана доста сладострастна скулптура на русалка, наречена "Il Mare" ("Морето"), която предизвиква бурни реакции заради това, че е "твърде провокативна".

Произведението на изкуството е разположено на площад "Рита Леви-Монталчини" - площад, кръстен на италианския учен, носител на Нобелова награда за 1986 г., отличен за работата си в областта на невробиологията и откриването на нервния растежен фактор.

Скулптурата с извити форми е създадена от ученици от художественото училище "Луиджи Росо" в Монополи като част серия, поръчана от кмета за проект за преустройство на града. След поставянето ѝ тя беше осмяна в социалните медии.

Някои хора я смятат за "твърде провокативна", а един потребител на Twitter попита: "Кой може да е вдъхновил това? Ким Кардашиян?"

Други не бяха толкова разтревожени от русалката и видяха в нея възможност градът да бъде поставен на картата. Един от местните жители на Монополи заяви в Twitter: "Монополи е във всички вестници заради една русалка с голям задник, това сме ние!"

В социалната мрежа Facebook актрисата от Бари Тициана Скиаварели споделя, че неин приятел от Монополи "с право е изразил известно недоумение относно този "паметник". Той прилича на русалка с две силиконови гърди и най-вече с огромен задник, какъвто досега не е виждан при русалка. Поне не и от тези, които аз познавам". Колко точно русалки е хващал този човек, остава неизвестно.

Скиаварели подчертава още, че няма проблем с творбата, но пише, че е "много развеселена от това нещо...".

"Кой знае дали това няма да се превърне в допълнителна атракция за туристите", добави тя. Междувременно Адолф Марчиано, директор на училището по изкуствата "Луиджи Росо", заяви, че статуята е "почит към огромното мнозинство от жени с извивки".

Марчано заяви пред "Гардиън“, че учениците са стигнали до идеята за статуя на русалка, след като кметът на Монополи ги помолил да създадат няколко статуи за града, включително една на морска тематика. Марчиано заяви, че вижда в творбата реалистично представяне на женското тяло.

"Виждате реклами по телевизията с модели, които са много слаби, но русалката е като почит към голямото мнозинство жени, които са с извивки, особено в нашата страна. Щеше да е много лошо, ако бяхме представили жена, която е изключително кльощава."

"Това е срамно, тъй като студентите по изкуствата заслужават да бъдат похвалени, вместо да бъдат критикувани", продължава Марсиано.

Статуята все още не е официално открита, предават от БГНЕС. 

Вижте противоречивата скулптура в галерията! 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: