Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Спомняте ли си какво е да сте дете и да имате мечта? Този малчуган тръгна от малко селце, за да спечели всичко във футбола
Автор: Цвети Христова 14:50 / 11.05.2023Коментари (0)315
Спомняте ли си какво е да сте дете и да имате мечта? на 11 май Sofia24.bg ще ви представи една от най-големите легенди в историята на футболен клуб Барселона. Той е сбъднал свята мечта да играе за любимия си клуб. Тръгнал е от малко селце, а слред това е спечелил всичко във футбола с любимия си тим и с испанския национален отбор. "Човек е толкова голям, колкото са големи мечите му“, казва Антоан дьо Сент-Екзюпери. 

Познахте ли го? Това е един от символите на испанския футбол. На 11 май Андрес Иниеста навършва 38 години. Той е роден през 1984 година в селцето Фуентеалбия. С екипа на Барселона е 9 пъти шампион на Испания. Седем пъти печели Суперкупата на Испания, 6 пъти Купата на краля, 4 пъти Шампионската лига, по 3 пъти Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Той е капитан на отбора от 2015 година до 2018 година. С испанския национален отбор печели Европейското първенство през 2008 и 2012 година, както и Световното първенство през 2010 година. Специалистите го определят като един от най-добрите полузащитници в света.

Ето и някои любопитни факти, свързани с Иниеста. Той напуска селцето си, където е тренирал футбол едва 8-годишен и се мести в Албасете. Именно в юношеската школа на едноименния местен тим се оформя като футболист. Големите отбори бързо забелязват таланта на младока, който е избран за най-добър играч на детското първенство в Испания. Барселона веднага го взима в юношеския си състав, когато е 12-годишен. При каталунците Андрес доразвива таланта си и преминава през всички формации на клуба.

На 29 октомври 2002 година Луис ван Гаал дава шанс на младока и тойедва 18-годишен прави своя дебют за първия отбор на Барселона в мач от Шампионската лига срещу белгийския Брюж. Иниеста получава първата си повиквателна за мъжкия национален състав на Испания за приятелската среща с Русия на 27 май 2006 година. Част е от отбора за Световното първенство през 2006 година в Гермзания. На Световното първенство в ЮАР през 2010 година Иниеста вкарва победния гол в 116-ата минута на финала срещу Холандия. Този гол носи на Испания първа световна титла в историята.

Майката на Андрес работи като камериерка в хотел, а баща му е пенсиониран юрист. Негов братовчед на име Хавиер Гастон Алберто, който е на 14 години, играе като нападател за младежките формации на Барселона, а специалистите му предричат бляскаво бъдеще.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: