Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Солта - тихият убиец
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:04 / 29.10.2022Коментари (0)237
©
Все повече хора си дават сметка за опасностите, които носи прекомерната употреба на сол във всекидневното хранене и се замислят за нейното ограничаване. 

При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, той се свързва с вода и се увеличава кръвния обем. Това води до повишено артериално (кръвно) налягане.

Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето:

сърдечно-съдови проблеми, мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни.

Солта нарушава горния слой на лигавицата на стомаха и увеличава контакта със случайно попадналите в стомашно-чревния тракт канцерогени, което повишава риска от рак на стомаха.

Колкото повече сол се приема, толкова повече калций се изхвърля с урината. Когато калцият е в недостиг, той може да започне да се извлича от костите, което води до загуба на костна маса, намаляване на плътността на костите и увеличаване на тяхната чупливост – заболяване, известно като остеопороза.

Все още на дневен ред стои въпросът с готовите храни, чрез които човек приема почти три четвърти от солта ежедневно, а това е сериозният процент, който променя същността на храненето.

Опасността от така наречената скрита сол е всъщност сериозното предизвикателство, на което се дължат много от сърдечните заболявания, някои онкологични проблеми, високото ниво на холестерол, повишеното кръвно налягане и други здравословни проблеми.

Кои са тайните източници на сол в сериозни количества?

Изварата е нискокалоричен хранителен продукт, който често се предпочита пред сирената. Тя съдържа протеин и калций, необходим на организма, но и неочаквано високи нива на натрий, използван като подобрител на вкуса.

Овесените ядки са много популярна храна, търсена за диети от хора, които се опитват да се освободят от излишни килограми или имат проблеми с нивата на холестерол и кръвна захар. Полезните качества на този продукт са безспорни, но съдържанието на натрий е значително, тъй като се използва като консервант.

Напитките за спорт са обогатени с протеини и соли, необходими при интензивните натоварвания и потенето, при което се губят соли. Могат да се превърнат обаче в свръх количество за организма, ако не се отчетат правилно загубите на тялото при тренировката.

Вегетарианските храни се сочат като изключително здравословни. Скрити източници на сол обаче може да се окажат сандвичите с панирани зеленчуци, обезсолено сирене или млечен продукт.

Бисквитите и другите сладкиши обикновено свързваме с наличието на захар и никой не мисли за солта в тях. А на практика в бисквитите, вафлите и подобни на тях сладкиши има значителни количества сол, изпълняващ ролята на консервант, овкусител и подобрител.

Не бива да се забравят традиционно богатите на тази подправка храни като сиренето, деликатесните колбаси, чипсовете, ядките. Почти всички видове сосове, сухари, всички полуфабрикати, кетчуп, пица са сред сериозните източници на сол, за която трябва да се следи от етикета на стоките.

Добре е да се държи сметка за това, че грам натрий и грам сол не са едно и също и грамът натрий е повече от грам сол. Осъзнаването на нуждата от самоконтрол при употребата на продукта е най-доброто, което човек може да направи за сърцето си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: