Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Снимаха рядко срещана кошута в Стара планина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:51 / 11.05.2023Коментари (0)180
След като успя да улови едно изключително рядко явление в природата – бял сръндак, инж. Цветомир Цолов засне и друго такова – бяла лопатарка*. 

За щастие, фотоапаратът му отново е бил под ръка, за което му благодарим. Така и ние можем да надникнем в необикновения свят на животните.

"След срещата ми със златния сръндак Белчо, както аз нарекох белия сръндак от Родопа планина, имах щастието да видя и заснема бяла лопатарка“, споделя за LadyZone инж. Цолов и ни разказва как и къде чака за ценната среща.

Снимах я в Стара планина. Имаше сняг, въпреки че тази зима бе изключително мека и почти не се задържа снежна покривка. Но отидох на мястото в точното време. В ранния следобед с дивечовъда заредихме с фураж и сол хранителния комплекс, където се мяркаше животното. След това аз останах в изграденото укритие (чакалото). Времето бе облачно и не много студено. 

Започнаха да се появяват животни. След около час на хранителния комплекс имаше и бяха преминали над 50 животни. Тя обаче все още не се появяваше. Стоях, снимах и се надявах да я видя.

Мина още малко време и точно преди здрачаване се появи тя – бялата лопатарка. Беше изключително и впечатляващо. Движеше се с един млад елен и един шилар (едногодишен елен). Много красива и елегантна! Грациозна! Доста време се застояха и имах възможността да ги снимам обстойно. Получиха се много хубави и интересни кадри.“

Макар да е снимал много в гората, инж. Цолов ни споделя, че вижда бяла лопатарка едва за втори път в живота си.

"Не се вижда всеки ден такова нещо. За мен бе голям късмет и съм много щастлив, че обогатих архива си с тези снимки. Тези животни са редки, свързваме ги с поличба за нещо добро!“

*При елена лопатар мъжкият екземпляр е рогач или т.нар. лопатар, а женската е кошута или т.нар. лопатарка. Като цяло при този вид животни Dama dama L ( Елен лопатар) бялата форма на окраската на козината се среща по-често. Като този бял цвят окраска не е задължително да бъде албинизъм и животното да бъде наричано албинос. Също така се наблюдават и почти черни животни, като в този случай говорим за меланизъм.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: