Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шоколадът може да бъде много полезен, но има условие как да го приемаме
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:34 / 13.02.2024Коментари (0)819
©
Консумацията на шоколад често може да бъде вредна за здравето ни, но в умерени количествата, най-вече тъмният шоколад, осигурява много вещества, които могат да са полезни за сърцето и мозъка. 

Макар и съдържанието на захар в шоколада да е зловредно в големи количества, какаото, което го изгражда доставя ред полезни антиоксиданти. Това са различни видове флавоноиди, които действат против оксидативния стрес в клетките и забавят стареенето. 

Катефинът в шоколада действа за предотвратяването и облекчаване на възпаленията, както и помага при сериозни мозъчни състояния като невродегенеративни заболявания. Този флаваноид, както и други, подобряват мозъчната функция и допринасят за по-добра памет и по-бързи реакции.

Антиоксидантът епикатехин има много благоприятни ефекти за човешкия организъм. Той подобрява сърдечното здраве и намалява риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и рак.

Процианидините са флавоноиди с антибактериални свойства и се предлагат отделно като хранителни добавки. Те имат и приложения за здравето на устната кухина, като са използвани при рак, перидонтит и други заболявания.

Комбинацията от полезни вещества в какаото има благоприятен ефект върху сърцето – научни изследвания установяват, че те подобряват движението на кръвта през артериите и контролират кръвното налягане. Най-богато на антиоксиданти е какаото на прах, след това черният шоколад. Млечният шоколад се нарежда на последно място по състав на какао, защото то е изместено от изкуствени заместители. Други храни, които съдържат подобни вещества са виното и чая.

Какаото е богато и на полезни мазнини – в него има мононенаситени мазнини, както и стеаринова киселина, която има полезни ефекти за сърдечното здраве. 

Макар и какаото да има преимущества за здравето, с яденето на шоколадови изделия не трябва да се прекалява. Честото ядене на шоколад лесно може да доведе до покачване на килограмите.

Антиоксидантите в шоколада са полезни за здравето, но някои вещества в какаото могат да са вредни. В какаото има хистамини, тирамини и фенилаланини, които провокират мигрена според изследвания.

Умереният прием на шоколад може лесно да премине в прекомерна консумация заради съдържаща се захарта в него. Хапването на шоколад веднъж на седмица се счита за умерен прием, при който не се наблюдават опасните му ефекти, но се забелязват ползите за сърдечно-съдовото здраве, пише puls.bg. За най-благоприятен ефект се препоръчва консумацията на шоколад с възможно най-високо съдържание на какао. Черният шоколад е полезен и при стрес. Заедно със сладоледа шоколадът е търсен за успокоение, и научни изследвания заключават, че консумацията му води до намалени нива на стресовия хормон кортизол. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: