Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Сценаристът Георги Иванов: Диалогът липсва в отношенията ни и това се пренася  в българското кино
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:20 / 20.08.2023Коментари (0)325
© Фокус
Диалогът липсва в нашето общество в отношенията помежду ни и оттам се пренася и в българското кино. Това каза сценаристът на филми и сериали, радиоводещ в Радио "Фокус" Георги Иванов в предаването “Сториборд" с водещ Благой Иванов по Радио “Фокус".



Иванов обясни страстта си по киното и филмите, зародена още от детските му години. "Дълго лутане беше, все пак аз съм дете на 90-те години и фантазията да се занимавам с кино беше нещо много нереалистично, безперспективно, не присъстваше като вариант, но съм страстен любител на киното още от дете", разказа сценаристът като сподели тайната, че вместо да ходи на курс по немски, на който е бил записан от родителите си, е гледал филми и резултатите му по чуждия език не са били особено впечатляващи.  

Събеседникът уточни, че се ориентирал по-сериозно към драматургията, когато се е появила като специалност в университетите. Иванов посочи разликата между писането на сценарий за кино и за телевизия. "Поуката в един кинофилм или киносценарий свършва тогава, когато прожекцията приключи. Също така героите и тяхното развитие приключва отново там. При сценариите за сериали тази арка никога не завършва - епизодите продължават във времето и са свързани понякога до безкрайност", поясни той. По думите му в повечето случаи от последните години сериалите са между 6 и 8 епизода до 10, което се оказва най-приятната формула за платформите. 

Радиоводещият открои разликите между създаването на оригинален сценарий и при този, който е адаптация. "Сериалът "Войната на буквите" е първата адаптация, която направихме с нашия екип. Избягвахме много усилено работата върху чужд текст и текст на колеги, които са работили преди нас. Егото на автора, понякога  съпротивата и идеите му често могат да бъдат в сблъсък с идеите на сценариста, защото, вторият гледа как да визуализира една история. Тази съпротива беше и най-големият ни страх. Относно сериала "Денят на бащата" Иванов сподели, че това е проект, който е създаден без да е бил поръчка и без някой продуцент да го е спуснал.

Георги Иванов посочи, че в последните години се оказа, че хората обичат да проследяват развитието на един герой и да се вълнуват с него. Автентичното звучене на филмите, драматургията и режисурата е нещо, което винаги се усеща. Когато един автор говори за нещо, което разбира и се вълнува, то винаги излиза отгоре и може ни това е един от най-големите проблеми на българското кино. Самите автори се лашкат между това да обслужат българския зрител или да се наместят в някаква конюнктура на международни фестивали. Балансът почти никой не вярва, че е възможен за постигане.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: