Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Рекордьор на Гинес и духовен воин: 97-годишна гимнастичка впечатлява света
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:46 / 18.01.2023Коментари (0)196
Има хора, които напомнят, че възрастта няма значение. 97-годишна германка доказва, че силата на духа предопределя присъствието ти в света. През 2012 г. Йохана Квас е сертифицирана от Световните рекорди на Гинес като най-възрастната активна гимнастичка на планетата. През годините Квас има трайно присъствие в мрежата и привлича милиони хора с клиповете с упражнения, които публикува. През 2012 г. дава силна заявка за неостаряващата си личност със съчетание на пода и упражнения на успоредка на турнир на майсторите, пише bTV.

Носителката на "Оскар“ Виола Дейвис казва, че Йохана Квас е нейният духовен воин.

Квас е родена през 1925 г. Започва да тренира гимнастика от ранна възраст, а на 10 г. вече се представя и състезателно. През по-голямата част от живота си обаче Йохана е треньор по гимнастика, по-активно се занимава и с хандбал. Завръща към спорта, с който е започнала, едва на 56 години.

През 2015 г. тя е отличена с награда от Международната зала на славата на гимнастиката. През 2018 г. се оттегля от състезание заради скъсано сухожилие на бицепса. Това обаче не я отказва от творческите ѝ моментите на активност.

Квас продължава да споделя невероятните си умения. Сред тях особено впечатляващо е способността ѝ да стои на главата си. Възрастната жена притежава и завидна гъвкавост. В профила си в Инстаграм тя показва упражнения с топка, катерене по въжета, разтягане на парапет, правене на свещ и каране на колело. Сред активните ѝ занимания са и грижите ѝ за градината и домашните ѝ кучета, както и туристическите преходи.

Любовта към гимнастиката на Йохана я свързва и с голямата любов в живота ѝ. През 1963 г. тя се омъжва за треньора Герхард Квас, с когото имат три деца.

През 2016 г. на 90-годишна възраст спортната дама сбъдва една от мечтите си - скача с парашут от височина около 3000 метра. Тогава тя посвещава скока на кралица Елизабет Втора, която през същата година също отбелязва своя 90-годишен юбилей. 

Партньор на Квас в тандемния скок тогава е олимпийският медалист по гимнастика Еберхард Гингер.

"Правя гимнастика само два пъти в седмицата, но всеки ден отделям по час за някакъв друг спорт - плуване или интензивно ходене", споделя Йохана при вписването ѝ в рекордите на Гинес.

Като свой любим уред тя определя успоредката.

През годините тя запазва тези свои занимания, също така ходи на сауна и редовно се радва на слънчевите лъчи.

"Нямам притеснения за здравето си. Тялото ми е тренирано до степен, че се чувствам комфортно в движенията, които правя", казва още тя.

Все още никой не е отнел титлата ѝ. Усмивката на лицето ѝ също остава. Има и допълнителен бонус - за разлика от младите си колежки тя не спазва диети, а хапва колкото си иска.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: