Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Рекордьор на Гинес и духовен воин: 97-годишна гимнастичка впечатлява света
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:46 / 18.01.2023Коментари (0)193
Има хора, които напомнят, че възрастта няма значение. 97-годишна германка доказва, че силата на духа предопределя присъствието ти в света. През 2012 г. Йохана Квас е сертифицирана от Световните рекорди на Гинес като най-възрастната активна гимнастичка на планетата. През годините Квас има трайно присъствие в мрежата и привлича милиони хора с клиповете с упражнения, които публикува. През 2012 г. дава силна заявка за неостаряващата си личност със съчетание на пода и упражнения на успоредка на турнир на майсторите, пише bTV.

Носителката на "Оскар“ Виола Дейвис казва, че Йохана Квас е нейният духовен воин.

Квас е родена през 1925 г. Започва да тренира гимнастика от ранна възраст, а на 10 г. вече се представя и състезателно. През по-голямата част от живота си обаче Йохана е треньор по гимнастика, по-активно се занимава и с хандбал. Завръща към спорта, с който е започнала, едва на 56 години.

През 2015 г. тя е отличена с награда от Международната зала на славата на гимнастиката. През 2018 г. се оттегля от състезание заради скъсано сухожилие на бицепса. Това обаче не я отказва от творческите ѝ моментите на активност.

Квас продължава да споделя невероятните си умения. Сред тях особено впечатляващо е способността ѝ да стои на главата си. Възрастната жена притежава и завидна гъвкавост. В профила си в Инстаграм тя показва упражнения с топка, катерене по въжета, разтягане на парапет, правене на свещ и каране на колело. Сред активните ѝ занимания са и грижите ѝ за градината и домашните ѝ кучета, както и туристическите преходи.

Любовта към гимнастиката на Йохана я свързва и с голямата любов в живота ѝ. През 1963 г. тя се омъжва за треньора Герхард Квас, с когото имат три деца.

През 2016 г. на 90-годишна възраст спортната дама сбъдва една от мечтите си - скача с парашут от височина около 3000 метра. Тогава тя посвещава скока на кралица Елизабет Втора, която през същата година също отбелязва своя 90-годишен юбилей. 

Партньор на Квас в тандемния скок тогава е олимпийският медалист по гимнастика Еберхард Гингер.

"Правя гимнастика само два пъти в седмицата, но всеки ден отделям по час за някакъв друг спорт - плуване или интензивно ходене", споделя Йохана при вписването ѝ в рекордите на Гинес.

Като свой любим уред тя определя успоредката.

През годините тя запазва тези свои занимания, също така ходи на сауна и редовно се радва на слънчевите лъчи.

"Нямам притеснения за здравето си. Тялото ми е тренирано до степен, че се чувствам комфортно в движенията, които правя", казва още тя.

Все още никой не е отнел титлата ѝ. Усмивката на лицето ѝ също остава. Има и допълнителен бонус - за разлика от младите си колежки тя не спазва диети, а хапва колкото си иска.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: