
ЗАРЕЖДАНЕ...
Рецептата за вкусна баница от село Баница | ||||||
| ||||||
Селото се казва така не заради ястието, а защото някога е имало минерален извор, около който се заселили предците на местните хора. Те нарекли селото Баница — умалително от "баня". Иначе местните нямат нищо против да бъдат свързвани с баницата. Теменужка Николова, с усмивка и само в едно изречение, ни представя и населеното място, и баницата, с която участва в празника вече много години. "Вече не си спомням... може би е десета. Откакто се помня, участвам“, каза тя пред NOVA. "Майсторлъкът на баницата в село Баница е да се направи с майсторлък и да я направиш за някого, който като я хапне, да я запомни“, добавя Николова. Тя ще се представи със солена баница на сач. "Баница на сач ще направя, за да покажа по-нетрадиционен начин. Баница в тава всеки може да направи. В сач си е майсторлък!“, категорична е тя. "Слагаме около 400 грама сирене — аз поне така слагам, за да има. Ще сложа четири яйца, но всеки може да сложи колкото иска — може и шест. По възможност да са домашни, с хубав червен жълтък, за да са вкусни“, обяснява тя. Затова баницата тук е на особена почит. "Баницата я ползваме за закуска, за вечеря, понякога и за обяд. И ни е вкусно. Харесваме такива печива да правим в нашия дом. Почти винаги ги има на масата, а когато сме с приятели — задължително“, споделя Николова. Днес Теменужка ще се бори с над 100 участници за приза "Майстор на баницата". "Има предварителни заявки — досега са 130, но винаги в последния момент идват още“, казва Людмил Игнатов, представител на местното читалище. Баниците ще бъдат оценявани от тричленно професионално жури в три категории — сладка, солена и оригинална. А Теменужка смята, че дали вкусът на баницата е сладък или солен, е въпрос на лично предпочитание. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg