
ЗАРЕЖДАНЕ...
Рецептата за нещо нискокалорично, свежо и питателно | ||||||
| ||||||
Какво ще ни трябва? – шепа коприва (или лапад, ако предпочитате по-мек вкус) – пресен спанак – 1 голям морков – 1 връзка зелен лук – 1-2 скилидки чесън – 1 малка шепа ориз или фиде (за леко засищане) – магданоз – сол, черен пипер и няколко капки зехтин – лимонов сок за свеж завършек Начин на приготвяне Почистете и измийте зелените листа – коприва, лапад, спанак. Нарежете ги на едри парчета. Нарежете моркова на малки кубчета, зеления лук – на колелца, а чесъна – на ситно. В голяма тенджера загрейте малко зехтин и задушете лука и чесъна за кратко. Добавете моркова и оставете да се задуши за няколко минути. Налейте около 1,5 литра гореща вода или зеленчуков бульон. Когато заври, добавете зелените листа. След няколко минути добавете ориза или фидето. Гответе супата около 10-15 минути – зелените трябва да останат свежи, но добре омекнали. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Малко преди да свалите от котлона, добавете ситно нарязания магданоз/копър. Тази супа е истинска витаминозна бомба – богата на желязо, витамини А, С и К. Идеална е за пролетна детоксикация и укрепване на имунитета. А ниското съдържание на калории я прави чудесен избор за лек обяд или вечеря. Поднесете супата гореща, гарнирана с малко пресен магданоз или копър, и няколко капки лимонов сок за свежест, съветва "Фокус". Ако искате, добавете тънка филийка пълнозърнест хляб за допълнителен баланс. Пролетната супичка не само ще събуди вкусовите рецептори, но и ще даде на тялото всичко необходимо, за да посрещне топлите дни с енергия и лекота. Сега, когато сме на ръба между пролетта и лятото, няма по-добър момент да се насладим на тази свежест – точно такава, каквато ни я предлага пазарът. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg