
ЗАРЕЖДАНЕ...
Проучване: Когато в храната липсват достатъчно фибри, полезните бактерии започват да се хранят с лигавицата на червата | ||||||
| ||||||
В специализирано медицинско проучване, участници прекарват няколко седмици в болнична стая, където получават определени видове храна по няколко пъти на ден. Първата седмица ястията са прости – салати, печени зеленчуци, месо на скара. Те се чувстват добре, леко и енергично. След това диетата се променя. Учените започват да им сервират силно преработени храни като пилешки хапки, пържени картофи и сандвичи с фъстъчено масло и сладко - познатия стил на т.нар. "западна диета" или "американско хранене". В резултат доброволците започват да изпитват киселини, подуване на корема и имат чувство на напрежение. Учените следят как организмът на хората реагира – как се изгарят калориите, какви са нивата на хормоните, които контролират глада, и как се променя метаболизмът. Оказва се, че когато участниците ядат силно преработени храни, поемат около 500 калории повече на ден. Наддават на тегло и показват промени в нивата на кръвна захар и инсулин – знак, че организмът започва да се натоварва. Проучването насочва вниманието към нещо, за което рядко се говори – степента на преработка на храните. Преработените храни често съдържат съставки, които не използваме у дома. В тях има добавки, оцветители, консерванти и други вещества, които удължават срока на годност или засилват вкуса. Съществува класификация, която разделя храните на четири групи – от напълно естествени продукти (като зеленчуци, плодове, ядки) до ултрапреработени (като чипсове, безалкохолни напитки, сладкиши и замразени ястия). Именно свръхпреработените храни се свързват с редица здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, някои видове рак и дори психични разстройства като депресия. Тези храни са пълни с комбинации от мазнини, захар и сол, които не само правят яденето по-привлекателно, но и карат тялото да иска още, дори когато не сме гладни. Затова е важно не само какво ядем, но и колко преработено е то. Понякога връщането към по-прости, естествени продукти може да е ключът за справянето с някои здраволсовни проблеми. Изследвания показват, че силно преработените храни не само променят теглото и метаболизма ни, но влияят и на микробиома. Оказва се, че когато в храната липсват достатъчно фибри, полезните бактерии започват да се хранят с лигавицата на червата. Това може да доведе до възпаления и други проблеми. Също така, изкуствените подсладители (които често се използват в продукти "без захар“) могат да нарушат баланса на бактериите в червата. Това затруднява организма да обработва правилно захарта и може да има последици не само за храносмилането, но и за общото здраве. Важно е да знаем, че не всяка преработена храна автоматично е "вредна“. Въпросът е дали тя замества истинската, питателна храна и дали съдържа много добавки, които удължават срока на годност или подобряват вкуса изкуствено. Например пълнозърнест хляб може да изглежда здравословен, но ако е направен от силно преработено брашно и много добавки, той попада в категорията на ултрапреработените храни, пише Puls.bg. По същия начин киселото мляко с естествени съставки е различно от подсладените йогурти, които са пълни и със сгъстители и стабилизатори. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg