
ЗАРЕЖДАНЕ...
Пропускането на хранене не винаги гарантира отслабване | ||||||
| ||||||
Нандини Кумар - регистриран диетолог и сертифициран здравен коуч, споделя пред News18 всичко, което трябва да знаете: Когато пропускате хранения, кръвната ви захар спада. Тялото ви възприема това като заплаха и превключва в режим оцеляване. Това активира симпатиковата нервна система и освобождава кортизол - основният ви хормон на стреса. Работата на кортизола? Да съхранява мазнини (особено около корема) и да забави метаболизма, за да пести енергия. Резултатът? Тялото ви задържа мазнините, вместо да ги изгаря. Пропускането на хранения също нарушава нивата на хормоните на глада. Грелин - хормонът, който сигнализира за глад, се повишава рязко, когато не сте яли, което прави апетита интензивен и труден за контролиране. В същото време лептинът, който казва на мозъка ви, че сте сити, спада. Този дисбаланс означава, че е по-вероятно да преяждате по-късно и не винаги с най-здравословната храна. След това е и хранителната страна на нещата. Пропускането на хранения намалява приема на фибри, протеини и основни витамини - самите хранителни вещества, от които зависят червата и метаболизмът ви. Разнообразната, богата на фибри диета, подхранва чревните микроби, които от своя страна регулират апетита и потреблението на енергия. По-малко хранителни вещества = по-малко микробно разнообразие = по-бавен метаболизъм. Така че не, пропускането на хранения не е умен трик. Той е стрес за тялото ви. По-добър и по-устойчив подход е разумното, балансирано и навременно хранене. Правете си ястия, които поддържат кръвната ви захар стабилна, а хормоните на глада ви в добро състояние. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg