Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Прилича на малки доматчета, но идва от Индия и бори стреса и тревожността
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:21 / 14.02.2024Коментари (0)1262
©
Ашваганда е растение, използвано в традиционната индийска медицина или аюрведа. Аюрведичната медицина се практикува от хиляди години и се основава на древни писания и практики, които разчитат до голяма степен на естествени и холистични подходи. Това включва продукти, получени от растения и други естествени вещества, като ашваганда.

В последно време ашваганда придобива популярност, най-вече поради потенциалните си ефекти върху стреса и тревожността.

Ашваганда, известна още като Withania somnifera, е вечнозелен храст, който се среща в Индия, Африка и части от Близкия изток и се използва с медицински цели от хиляди години. Листата, плодовете и корените на растението имат различни активни съставки, много от които са антистресови агенти. Поради това добавката често е наричана адаптоген - вещество, за което се смята, че помага на тялото и ума да управляват стреса.

Има няколко проучвания за ефектите на ашваганда като алтернативно лечение на тревожност, с обещаващи резултати. Но повечето от проучванията не считат подобрението за достатъчно значително, имат твърде малък размер на извадката или имат висока вероятност за отклонение. Има обаче предварителни доказателства, че добавката може да помогне в случаи на стрес.

Ашваганда е по-добра за намаляване на тревожността при хора, които са хронично стресирани и изпитват тревожно разстройство. И по-малко ефективна при стандартни форми на тревожност, които не са свързани със стреса.

Някои краткосрочни странични ефекти са изследвани, но дългосрочната безопасност и ефектите на добавката все още не са напълно известни. Доказано е, че наистина има ефект върху невротрансмитерите поради това е препоръчително да не се приема за повече от 3 месеца.

В краткосрочен план възможните странични ефекти на ашваганда могат да включват гадене, повръщане и диария. При мъжете има съобщения, че добавката повишава нивата на тестостерон - от своя страна, повишава сексуалното желание и нивата на енергия. Това може да звучи като нещо добро, но високите нива на тестостерон също имат недостатъци, свързани с повишени нива на агресия, висок риск от рак на простатата, оплешивяване, промени в настроението и в поведението. Има и малък брой съобщения за увреждане на черния дроб,пише puls.bg . По време на бременност и кърмене не трябва да се употребява ашваганда. 

Ашваганда може потенциално да взаимодейства с определени лекарства, включително антиконвулсанти, лекарства за понижаване на кръвно налягане и лекарства за щитовидна жлеза.

Препоръчителният дневен прием е около 300 до 500 милиграма веднъж или два пъти на ден, но не трябва да се надвишава горната граница от 1000 милиграма на ден.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: