Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
При гръмотевична буря: Изключете телефона и не се крийте под дърво!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:59 / 17.04.2024Коментари (0)765
© Varna24.bg
Гръмотевичните бури са обичайни за това време на годината. Очаква се да има такива през почивните дни. Тъй като по-лесно поразяват човека на открити места, е добре да сме подготвени и да спазваме основните правила за защита, за да не пострадаме.

Не заставайте под самотни дървета и не се опирайте до техния ствол. Ако все пак това е единственият възможен вариант, то поне дървото трябва да бъде високо повече от 4 метра. В противен случай, дори и да не е опряно тялото до дървото, е възможно гръмотевицата да се отклони и да порази човека поради по-малкото съпротивление и неголямата разлика във височината на двата обекта.

Препоръчително е да се легне на земята до преминаването на гръмотевиците. Ако е възможно, добре е да постелим под себе си платнище, сух пуловер или друга дреха.

Може да се легне в падина, канавка, траншея или ниша, но без да се опираме до стените. Не трябва да сме потопени в река или езеро. Препоръчително е да сме облечени със сухи дрехи, като горната е добре да бъде непромокаема. Бижута или електронни предмети е добре да са отдалечени от хората. Да се избягва контакт с метални предмети, огради и електрически стълбове. Ако има повече хора, не трябва да се събират в група, а да се разпръснат. Не докосвайте земята с ръце. Клекнете и плътно съберете крака в ходилата. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако сте на велосипед, слезте от него. Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Ако сте в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. Независимо че най-сериозни са пораженията на открито, не бива да сме спокойни и в града

При такава буря е добре да застанем на закрито, но не и на спирките за градски транспорт, добре е да изключим мобилните телефони, да не отваряме чадър заради множеството метални детайли, да застанем далече от електропроводи, антени или влажни стени. Безопасно убежище е автомобилът, докато велосипедите или моторите представляват потенциална опасност, затова трябва да ги оставим легнали и да се отдалечим от тях на разстояние поне 30 м. Когато сме на закрито, е добре да се изключат от контакта всички уреди за бита, да не се стои до прозорците и под касите на вратите, да не се докосват батериите и водопроводните кранове, пише "24 часа". 

Очакват се и валежи. Тази метеорологична обстановка е свързана с ниско атмосферно налягане, което увеличава усещането за болка. Влажността също е причина за засилването на болката. За да се предпазим от негативните влияния, е добре да се движим повече, да се разхождаме. Добре е да увеличим приема на вода, да приемаме по-леки храни, да следваме стриктно назначения прием на медикаменти от лекуващите ни лекари.

Още по темата: общо новини по темата: 372
28.04.2024 »
28.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: