Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Преимуществата и негативите от "спортното сърце"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:46 / 07.06.2024Коментари (0)1018
©
Добре известен е фактът, че физическото натоварване и спортът водят до адаптации, благоприятстващи сърдечната функция. Тези анатомични и физиологични промени са обобщени под термина "спортно сърце“, като са напълно обратими и се приемат за абсолютна норма в спортномедицинската практика. Още през средата на XIX век е установено, че сърцата на спортистите са по-големи - чрез перкусия и доказано при аутопсии.

Според класическата дефиниция спортното сърце е бенигнено (доброкачествено) увеличение на сърдечната маса и размери, съпроводено със специфични циркулаторни адаптационни механизми и морфологично ремоделиране на сърцето като резултат на физиологична адаптация към системните тренировки, пише puls.bg. През последните десетилетия, обаче, в резултат на бързото развитие на диагностичните методики за изследване на активните спортисти понятието "спортно сърце“ придоби нови измерения.

В контекста на нарастващия брой случаи на внезапна сърдечна смърт при млади спортисти се натрупват данни, че ремоделирането на сърцето вследствие на физическото натоварване може да маскира потенциално опасни подлежащи сърдечносъдови заболявания и най-вече кардиомиопатии.

Физическото натоварване действа като тригер за летални камерни тахиаритмии, най-често на фона на неразпознато в миналото сърдечно заболяване.

По-нови данни от британски автори показват като водещи причини за внезапна сърдечна смърт синдрома на внезапната аритмогенна смърт и идиопатичната хипертрофия и фиброза, зад които също най-вероятно се крият неразпознати кардиомиопатии и каналопатии.

Важно е да се отбележи, че сърдечносъдовите адаптации към физическо натоварване не могат да бъдат разглеждани по един и същ начин за различните типове спорт, тъй като са свързани с конкретните изисквания на организма, а при различните спортове тези изисквания са различни. Най-общо спортовете могат да бъдат разделени на 2 основни групи, от които първата включва чисто аеробни или спортове за издръжливост (ски бягане, плуване, гребане, бягане – спортове с дълга продължителност и относително ниска интензивност). Втората група включва анаеробни – силови спортове, които са свързани с краткотрайно, максимално физическо натоварване – бодибилдинг, вдигане на тежести, борба, ски алпийски дисциплини, спринтови дистанции.

Тези два типа спорт имат и различни функционални изисквания към сърцето. Още през 1975 г. са забелязани и разликите в адаптациите при аеробен и анаеробен спорт – силовите спортове водят до тензионно обременяване, увеличено систолно налягане, и концентрична хипертрофия, а тези за издръжливост до обемно обременяване и увеличено диастолно налягане с ексцентрична хипертрофия.

Проучванията показват, че на грам сърдечна тъкан спортното сърце е по-икономично от това на нетренирани лица – един по-ефективен миокарден кислороден метаболизъм.

Доскоро се приемаше, че при физиологичните адаптации, свързани със "спортното сърце“, няма загуба на кардиомиоцити, за разлика от патологичните такива, поради по-високите нива на васкуларния ендотелен растежен фактор и добрата васкуларизация. Скорошно проучване, обаче, показа, че при много тежки продължителни натоварвания (триатлон, колоездене, ски бягане, ултрамаратони и планински бягания) се наблюдава макар и микромиокардна увреда, със загиване на кардиомиоцитите и повишени нива на тропонин.

Всички изложени резултати от проучвания насочват към заключението, че регулярното спортуване води до сърдечносъдови адаптации, благоприятстващи функцията на сърцето, повишаващи функционалния капацитет и обезпечаващи повишените изисквания на организма по време на физическо натоварване. Тези адаптации са особено добре изразени при аеробните спортове за издръжливост.

Въпреки това свръхнатоварванията биха могли да доведат и до патологични промени в сърдечната мускулатура, особено в стената на дясната камера, които са потенциално застрашаващи здравето и дори живота на атлетите, правещи границата между норма и патология изключително тънка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: