Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Предсрочно погасяване на ипотечен кредит – предимства и недостатъци
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:43 / 23.05.2022Коментари (0)897
©
Тегленето на ипотечен кредит е много сериозно решение и със сигурност трябва да бъде обмислено добре предварително. Ако сте решили да кандидатствате за такъв тип заем, за да си закупите нов дом, трябва да знаете, че той крие и някои рискове. В период на затруднение и неизпълнение на плащанията по договора за ипотечен кредит от банка, кредиторът може да продаде дома ви, за да погаси заема. От друга страна, ако се сдобиете с повече средства, можете да погасите кредита предсрочно и да спрете да плащате лихви. Това обаче си има своите предимства и недостатъци, които ще научите от следващите редове.

Предимства:

- Спирате да плащате лихви по неизплатени задължения – Едно от най-важните предимства при предсрочното погасяване на ипотечен кредит е, че лихвата, която ще платите ще бъде в по-малък размер. Както знаете, тя се формира като се умножат месечния лихвен процент и останалата част от главницата. Следователно, при предсрочно погасяване тя намалява и си спестявате бъдещи лихви.

- Може да избирате между частично и пълно предсрочно погасяване – Друго важно предимство на предсрочното погасяване е, че можете да избирате между два вида. Ако имате възможност да направите пълно предсрочно погасяване на вашия ипотечен кредит, ще си спестите много разходи. При частичното също ще бъдете облагодетелствани, защото срокът за погасяване може да си остане същия, което означава, че вноските ще бъдат по-ниски. Има и друг вариант – вноските да са с подобен размер, а да намалите срока за плащане. Това вече зависи от индивидуалните ви предпочитания и финансово състояние и условията на избраната банка.  

- Кредиторът няма право да откаже – Когато теглите ипотечен кредит от банка, ваше право е да се възползвате от възможността за предсрочно погасяване без значение дали ще бъде пълно или частично.

- Освобождавате се от допълнителни разходи – Ако решите да направите предсрочно погасяване на вашия ипотечен кредит, ще си спестите множество допълнителни разходи. Към тях спадат всички такси и комисионни, с които сте се съгласили при подписването на договора. Повечето ипотечни кредити са обезпечени и със застраховка, което означава, че при по-ранно погасяване ще си спестите и застрахователната премия.

- Можете да теглите нови кредити – В случай, че имате интерес да теглите нови кредити и сте получили по-добри оферти от други кредитори, предсрочното погасяване на стария ви кредит ще бъде във ваш плюс. Така ще можете да сключите нов договор за ипотечен кредит и да се възползвате от изгодните условия.

Недостатъци:

- Може да се наложи да платите обезщетение на кредитора – Основният недостатък при предсрочното погасяване на кредити е, че банката изисква да я компенсирате и да платите обезщетение. Но имайте предвид, че обезщетението няма как да бъде повече от 1% от сумата, която сте погасили предсрочно. В някои случаи кредиторите могат да имат по-големи претенции, което да доведе дори до съдебни дела. Затова е желателно да изчакате поне една година след тегленето на ипотечен кредит преди да заявите, че искате да го погасите предсрочно. В такъв случай банката няма да има право на обезщетение и ще си спестите куп проблеми.

- Трябва да заплатите голяма сума наведнъж – Логично е, че сумата, която трябва да платите за предсрочно погасяване на кредит ще бъде доста голяма. Това може да доведе до финансови затруднения и трябва да помислите добре дали ще успеете да се справите с плащането. По-ранното изплащане на подобен дълг има за цел да ви отърве от излишни лихви, но внимавайте да не се получи обратен ефект и да се влоши финансовото ви състояние.

Пресрочното погасяване на кредити е законен трик, който можете да използвате, за да си спестите доста разходи. Вече не е нужно да се тормозите с високи вноски и лихви в продължение на много време когато можете да си решите проблема веднага. Подобна услуга се предлага не само за ипотечни, а и за други видове кредити. Например, може да правите рефинансиране на кредити без поръчител, тоест да изтеглите определена сума, за да погасите задължения по стар кредит предсрочно и да получите по-добри условия. При ипотечните кредити може да нямате възможност да платите цялата сума, но все пак можете да направите частично предсрочно погасяване (да заплатите няколко по-големи вноски ) и да намалите останалата сума.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: