Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Половината население на Земята ще е затлъстяло до 2035 година
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:55 / 20.03.2023Коментари (0)217
©
Повече от половината от световното население ще бъде с наднормено тегло или със затлъстяване до 2035 година, сочи нов доклад, цитиран от CNN и bTV.

Атласът на Световната федерация по затлъстяването за 2023 г. прогнозира, че 51% от света, или повече от 4 милиарда души, ще бъдат със затлъстяване или наднормено тегло през следващите 12 години.

 

Степента на затлъстяване нараства особено бързо сред децата и в страните с по-ниски доходи, констатира докладът. Описвайки данните като "ясно предупреждение“, Луиз Баур, президент на Световната федерация за борба със затлъстяването, каза, че политиците трябва да действат сега, за да предотвратят влошаването на ситуацията.

 

"Особено тревожно е да се види, че процентът на затлъстяването нараства най-бързо сред децата и юношите“, каза тя в изявление и добавя: "Правителствата и политиците по света трябва да направят всичко възможно, за да избегнат прехвърлянето на здравните, социалните и икономическите разходи върху по-младото поколение.“

 

Докладът установява, че детското затлъстяване може да се удвои спрямо нивата от 2020 г. до 208 милиона момчета и 175 милиона момичета до 2035 г.

Цената за обществото е значителна в резултат на здравословните условия, свързани с наднорменото тегло, каза федерацията: повече от 4 трилиона долара годишно до 2035 г., или 3% от световния БВП. Въпреки това авторите казаха, че не обвиняват отделни хора, а призовават правителствата да се съсредоточат върху социалните, екологичните и биологичните фактори.

 

Докладът използва индекс на телесна маса (ИТМ) за своите оценки, число, изчислено чрез разделяне на теглото на човек в килограми на неговия ръст в метри на квадрат. В съответствие с насоките на Световната здравна организация ИТМ резултат над 25 означава наднормено тегло, а над 30 е затлъстяване.

 

През 2020 г. 2,6 милиарда души попадат в тези категории, или 38% от населението на света. Докладът също така установи, че почти всички страни, за които се очаква най-голямо увеличение на затлъстяването през следващите години, са страни с ниски или средни доходи в Азия и Африка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: