Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Почина първият човек, излизал в открития космос
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:33 / 12.10.2019Коментари (0)358
©
Първият човек, излизал в открития космос - Алексей Леонов почина на 85 години, съобщи ТАСС, цитирайки неговата помощничка Наталия Филимонова. Алексей Леонов беше известен като командирът на първата съвместна космическа мисия на СССР и САЩ, два пъти е бил герой на Съветския съюз, награден е с два ордена "Ленин" и ордена "Червена звезда". Леонов беше прочут също като художник, автор на картини на космически теми.

Бившият съветски космонавт Алексей Леонов е роден в село Листвянка, Кемеровска област, на 30 май 1934 г. През 1960 г. е избран за член на първия отряд на космонавтите на СССР. Седем години по-късно влиза в групата съветски космонавти, готвещи се за полет към Луната. В периода 1970 – 1991 г. е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти. През 1965 г. лети с "Восход 2“, съвместно с Павел Беляев като втори пилот на кораба. Тогава Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос с продължителност 12 минути и 9 секунди (според някои източници обаче – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането той проявява мъжество, особено в една извънредна ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат "Восход“ се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

Полетът със "Союз 19“ (15 юли 1975 – 21 юли 1975), съвместно с Валерий Кубасов, е вторият за Леонов в космическото пространство. Той е командир на космическия кораб "Союз 19“ по програмата "Аполо – Союз“. Продължителност на полета е 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди. През последните години Леонов е имал сериозни заболявания. Алексей Архипович почина в болницата "Бурденко" в Москва след дълго боледуване, съобщи с прискърбие помощничката му Наталия Филимонова. Астронавтът ще бъде погребан на мемориалното гробище в Митищи, Московска област, на 15 октомври.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: