Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Парк Хванге: Как да върнем дъжда
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:26 / 25.03.2024Коментари (0)962
©
Ситуацията с постоянната и продължителна суша в Зимбабве е сериозен проблем, който не може да бъде подминат току така. Особено комплицирано е положението в националния парк Хванге, където в резултат на тежката суша стотици слонове загиват и трябва да се вземат спешни мерки за справяне с този проблем. В настоящата статия ще се опитаме за очертаем истинските мащаби на проблема, ще обсъдим възможните решения и ще завършим с призив за действие към всички, които ще я прочетат. Да започваме.

Колко голям е проблемът?

За първи път метеорологичните служби са в пълно единомислие що се касае за прогнозите им по отношение на климата в Зимбабве. Водещите световни климатолози прогнозират, че сушата ще продължи през по-голямата част от 2024 г., както и през 2025 г. Изключително притеснение буди състоянието на подпочвените води в страната, и по-специално в националния парк, както и последиците от това.

На първо място, това са икономическите последици, които сушата ще предизвика. От друга страна ниските добиви и загубите на реколтата в резултат на слабите валежи, ще доведе до повишаване на цените на храните. Това води до намаляване конкурентоспособността на износа и прави вътрешното предлагане значително по-трудно. Тази неблагоприятна икономическа ситуация ще се отрази негативно както на земеделските производители, така и потребителите през 2024 г.

На второ място са проблемите, свързани със здравословното състояние на гражданите на страната. Недостатъчното захранване с вода, както и екстремните горещини, които са тясно свързани със засушаването, могат да окажат сериозно въздействие върху здравето на децата и възрастните хора. Въпреки че експертите засега не прогнозират опасност от глад сред населението, факт е, че увеличеният брой постъпили пациенти може да окаже сериозен натиск върху здравните институции.

И накрая, силното въздействие върху околната среда. Водоизточниците в Хванге пресъхват с темпове, невиждани от повече от 50 години. Неотдавна природозащитници откриват цяло стадо слонове, които са изпаднали в безсъзнание, обезводнени са и много от тях са починали. Местоположението им? Слоновете са открити непосредствено до пресъхнал водоем. Този факт придобива още по-притеснителни мащаби като се има предвид, че стадата слонове преминават по едни и същи маршрути от поколения по пътя към вододайните зони и места. Тъжното е, че са лишени от единствения начин да имат достъп до жизненоважната вода.

И веднага възниква въпроса - защо се случва това?

Истината е, че асоциираме "глобално затопляне" с топене на ледниците и прекомерно горещо време, но това не е достатъчно, за да очертае сериозността и мащаба на проблема. Новата терминология "климатична криза" е много по-подходяща, тъй като засяга въпроса, че всеки аспект на нашата околна среда може да доведе до нарушаване на баланса.

Такива фрапиращи явления са спирането на Гълфстрийм, огромните спадове в атмосферното налягане, които водят до полярни бури в Америка, измирането на горите поради ниските количества на валежите. Всичко това са сериозни проблеми, свързани с климатичните промени, и очертават едни доста сериозен проблем отвъд общата картина на топенето на ледените шапки и покачването на морското равнище. За жалост, това, което се случва в Зимбабве, е само началото на климатичната криза и начинът, по който тя може да засегне живота по целия свят по най-неочакван начин.

И въпреки, че реално погледнато сушата засяга самата страна, истинските причини са извън нея и са свързани с климатични явления из целия свят. Климатът в Зимбабве не съществува изолирано от останалата част на света, а майката природа със сигурност не се съобразява с международните договори и националните граници. Нуждаем се от научно обоснована и ясна стратегия, която отчита и възприема много сериозно тези климатични промени, така че да може да бъде създадена система от конструктивни мерки и действия преди да е станало твърде късно.

Какво можем да направим в тази посока?

Въпросът е, че сушите и гладът, които са резултат от изменението на климата, имат на пръв поглед безкраен набор от фактори, които допринасят за тях, и следователно множество припокриващи се решения.

Конференцията на ООН по изменението на климата COP26 със сигурност е сериозна отправна точка, която намира голям отзвук в медиите по целия свят, но в никакъв случай не трябва да се счита да напълно достатъчна и окончателна в процеса на намиране на решение на проблемите. Необходимо е да се преустанови търсенето на краткосрочна печалба и да се прояви готовност да се направи всичко необходимо за подобряване на рентабилността. За жалост практиката на повечето правителства е такава, че те подписват всяко ново споразумение за климата с най-добри намерения, само за да се отметне по-голямата част от това, за което току-що се е съгласило, без намерение за реални действия. Често политиката на високите етажи се влияе от краткосрочния характер на икономиката, лихвените проценти и въздействието, което всичко това оказва върху нагласите и степента на удовлетвореност на избирателите.

Именно заради това е редно да се отправя постоянно апел към политиците от кариерата и другите управляващи да търсят баланса между икономиките на държавите си и перспективата за преминаване изцяло към зелена икономика. В противен случай няма да остане достатъчно обитаема земя, за да се изхранва населението на нашата родна планета.

Необходим са реални действие и то изключително належащо е това да се случи преди края на 2024 г. Тази стратегия трябва да бъде широкообхватна, прозрачна и да подлежи на постоянен анализ и контрол от страна на държавите по света. И макар на всички да ни е ясно, че няма мерки или действия, които автоматично да върнат дъжда в любимия ни национален парк Хванге, общите усилия във всички области на живота могат да доведат до възстановяване стабилността на климата, преди нещата да са безвъзвратно загубени.

Това не е толкова просто, както да резервираш самолетен билет или да откриеш лицензирани онлайн казина - целта е да се постигне широкообхватен консенсус с най-големите икономики, предприятия и неправителствени организации в света. Необходимо е създаването на компромисни решения в интерес на всички страни в такъв тип споразумения.

Възможно е да се постигне напредък и на национално ниво, като се започне от различните общностите. Отглеждането на органична храна, когато е възможно, намаляването на употребата на предмети за еднократна употреба и повторната употреба на предмети и дрехи, които бихме изхвърлили на практика са своеобразни мерки, които могат да допринесат за промяната. Същинският проблем се корени не в това, че всеки от нас не може да промени нещо, а в това, че всеки от нас очаква, че някой друг ще се справи с проблема. Посоката на обединение и обща стратегия за промени е тази към която трябва да се стремим, за да запазим по-дълго на нашите национални паркове.

Ако допуснем те да изчезнат, то със сигурност повече никога няма да им се радваме.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: