Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
От къде идва конят и може ли да разчита мимиките на човека
Автор: Росица Лаханова 10:38 / 04.03.2023Коментари (0)263
©
Конят (Equus ferus caballus) е един от двата съвременни подвида на Дивия кон (Equus ferus). Представлява опитомен еднокопитен бозайник представител на семейство Коне.

Предците на съвременните коне еволюират преди около 45 – 55 милиона години от дребен многопръст тревопасен бозайник "хиракотерий", който е бил с ръст само 14 cm и тегло 5 kg, до едър еднокопитен представител днес. 

Одомашняването от хората започва преди около 6000 години, а до 3000 г. пр. Хр. конят се разпространява в различни краища на Земята. Представителите на днешния опитомен подвид са наследници на дивия кон, който свободно е обитавал първичните си местообитания. Самият термин "див кон" е неточен, но се използва, за да отдели конете от видове, които никога не са били одомашнявани. Такъв например е Конят на Пржевалски, който е вторият подвид на дивия кон.

От хилядолетия конят е редом до човека - в труд и по време на война. Допреди 150 години е бил основната теглителна сила. Днес конят е отстъпил от тези си роли, но затова пък често се използва за терапии - и при малки, и при големи.

Конете не разбират човешката реч, но това, което ги свързва с човека, са емоциите.

Конете са като децата - не робуват на интереси и нямат предразсъдъци, неслучайно те се разбират добре с децата и са склонни да ги пазят. От своя страна децата без страх контактуват с коне и често конят е този, който помага на деца с аутизъм, например. 

Конят усеща грижата и се доверява на ръката, която го успокоява, усеща кога му се говори с добрина. Конят вярва на човека, доверчив и му се подчинява.Това животно дава повече на човека, отколкото иска за себе си. 

Любопитното е , че конете разчитат и реагират на човешките лицеви изражения, което предполага, че разбират настроенията ни и е възможно дори да са съпричастни с нас, пише Discovery News.

Ново изследване, разкриващо как конете улавят човешки емоции, ги поставя в съвсем краткия списък на животни, за които сме установили, че разбират израженията на лицата ни. Досега такава способност е доказана само при кучетата.

"Възможно е конете да са развили тази способност по време на шестхилядната съвместна еволюция с хората или пък всеки кон да я развива индивидуално по време на живота си",  казва Ейми Смит от Университета в Съсекс, Великобритания. В изследванията си Смит и колегите й са използвали 28 коня от конюшни за яздене в Съсекс и Съри. На всеки кон е показана снимка на човек с различно изражение на лицето, отговарящо на определено настроение.

В публикация в журнала Biology Letters изследователите посочват, че реакцията на конете към ядосани лица е била ясно изразена. Те са гледали тези изображения предимно с лявото си око, тъй като дясното мозъчно полукълбо е специализирано в обработката на сигнали за заплаха. Данните от лявото око се обработват в дясното полукълбо.

"Това ни дава реална информация за начина на възприемане на ситуацията и доказва, че конете я приемат като отрицателна", обяснява проф. Карън Маккомб.

Опитомяването на коня най-вероятно е започнало в периода около 3500 г. пр.н.е. Първият източник на тази информация се основава на археологични находки, а вторият се позовава на сравнение на ДНК, взета от съвременни коне и на тази от кости и зъби на открити древни коне.

Най-ранните археологически доказателства за опитомяването на коня идват от обекти в Украйна, както и в Казахстан в находките на Ботайската култура (на името на село Ботай). Те са датирани приблизително от 3500 – 4000 г. пр.н.е.

До 3000 г. пр.н.е., конят е бил вече напълно опитомен, а от 2000 г. пр.н.е. се наблюдава рязко увеличение на броя на конските кости открити при разкопки в населени места на Северозападна Европа. Това показва, че одомашнените коне са вече разпространени в цяла Европа.

Ивестните български породи коне са : Дунавски кон, Плевенски кон, Източнобългарски кон, Каракачански кон, Делиормански кон,Български планински кон






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: