Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Освен, че е на изчезване - чесънът вече гони цената на свинското
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:49 / 18.02.2022Коментари (0)292
©
Основните хранителни продукти - сирене, кашкавал, месо и месни произведения, както и плодовете и зеленчуците, ще са скъпи поне до есента, сочат прогнозите на експертите.

На първо място, естествено, причината е повишаването на тока и енергоносителите. Те се отразяват на производството с няколко месеца закъснение и на практика скоковете на тока и природния газ през октомври и ноември, когато бяха най-големи, дават отражение особено върху оранжерийното производство сега. Защото поскъпнаха рязко и торовете.

Сегашните високи цени на зеленчуците ще продължат да поддържат това ниво поне до май, докато в други години са почвали да се понижават още през март и април, когато започва първият по-голям внос от южните ни съседи на отгледана на открито продукция. Сега няма внос от Турция, или е съвсем оскъдна. Повечето неща се вкарват от Гърция.

Очакванията са цената на едро на краставиците да падне най-много до 4 лв. По-евтини те ще станат чак в разгара на лятото. Цените ще са по-високи от миналогодишните и това се отнася за всички градински зеленчуци - домати, патладжани, чушки, тиквички.

В последната седмица цените на основни хранителни продукти отново са тръгнаха нагоре. Кравето сирене и кашкавалът вече са с около 23% по-скъпи от началото на 2021 г., а кравето масло е с 20% по-скъпо. Производителите на храни са се въздържали известно време да повишават цените, но вече не издържат. Точно поради този факт ни очаква и скъпа пролет - с около 15-20%.

Обикновеният чесън поскъпна двойно само в рамките на последните няколко седмици, но по-лошото е, че на много места по пазарите той е напълно изчезнал. Някъде по пазарите испанският чесън се е търгува по 8,50 лв. за килограм, т.е. горе-долу колкото струва килограм свинско месо.

Селските стопани не знаят дали да го купуват за разсад, защото е сравнително нов за нашия пазар. В момента родно производство трудно се намира, производителите са си оставили колкото за семе, обясняват прекупвачите.

Двойно поскъпване се е получило и в Плевен - от 6 лева килограмът стана 12 лв.! Производителите обясняват аномалията, че скокът е заради повишението на цените на енергоносителите.

Проучване показва, че българинът не може без чесън. Вносният струва между 5,50 и 6 лв. Клиентите избират по-едри главички, без да знаят, че те са поели доста изкуствен тор. Проличава си след дни - скилидките жълтеят, съхнат и олекват, а отвътре са кухи, предава "Лупа".

По-рядко внасят китайски чесън, защото бил лют. Ако изобщо го има. В действителност почти не се внася и няма откъде да се поръча.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: