Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ортак на Ружа Игнатова потъна вдън земя, избяга от домашен арест
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:28 / 26.07.2023Коментари (1)286
©
Охранителят на Криптокралицата и топшпионин Франк Шнайдер деактивира електронната гривна на крака и се измъква под носа на властите, преди да го екстрадират в САЩ

Ортакът на Ружа Игнатова Франк Шнайдер се изплъзнал под носа на ченгетата в Нанси, Франция. Бившият заместник-директор на разузнавателната служба на Люксембург, който бе и лична охрана и съветник на Криптокралицата, е деактивирал електронната гривна на крака си и избягал от домашен арест. Това разбра "България Днес" от френските медии.

Шнайдер се издирва от Съединените щати за ролята му в измамата на Ружа Игнатова с криптовалута на стойност 4 милиарда долара. 53-годишният топшпионин беше заместник-директор по операциите в разузнавателната агенция на Люксембург. През 2008 г. Шнайдер напуска този пост, за да създаде своя собствена фирма за сигурност и консултации Sandstone. Името му често се появява в контекста на шпионски скандал, който в крайна сметка свали министър-председателя на Люксембург Жан-Клод Юнкер, но неговата роля така и не бе доказана. 

 

Животът на Франк се преобръща, след като се запознава с родната гениална измамничка от Русе Ружа Игнатова. По неофициални данни Шнайдер работи за Криптокралицата, която е мозъкът на измамата с криптовалутата, известна като OneCoin, от 2015 година.

През 2014 г. Игнатова, завършила Оксфордския университет, основава OneCoin, фирма за криптовалута, която твърди, че работи по инвестиционен модел, подобен на този на биткойн. По-късно обаче разследващите откриват, че OneCoin е измама, без действителна криптовалута. Тоест е куха и няма никаква стойност. Впоследствие Игнатова е обвинена в пране на пари, измами с ценни книжа и електронни измами.

Игнатова изчезва през 2017 г., след като се качва на самолет от София за Атина, Гърция. Криптокралицата остава на свобода и се смята за отговорна за една от най-големите измами с криптовалута в историята, завлякла инвеститорите с най-малко 4 милиарда долара. В момента Федералното бюро за разследване (ФБР) дори вдигна наградата за информация, която ще помогне за ареста на Криптокралицата, от 100 хиляди на 250 000 долара.

Преди години Шнайдер казва, че Криптокралицата до последно е имала "свои хора сред властта в България, които й давали информация кога да се върне и да напусне страната". Именно те я посъветвали да излезе от България, за да не я задържат, твърди шпионинът.

Според личния охранител след Атина Игнатова е летяла до Солун. От там трябвало с кола да се върне в България, без влизането й да бъде регистрирано. Това казала на Шнайдер самата Ружа Игнатова. Разбират се да се видят следващата седмица. През нощта получава есемес с текст: "safe home", в превод "безопасно вкъщи".

На 29 април 2021 г. френската полиция арестува Шнайдер в Audun le Tiche, малък град на френско-люксембургската граница. Арестът му е извършен по силата на международна заповед, издадена от властите в Ню Йорк. По това време е съобщено, че арестът на Шнайдер е включвал разполагането на членове на френски спецчасти - еквивалент на SWAT в Съединените щати. 

 

Ортакът на Ружа е обвинен от правителствата в няколко национални юрисдикции, че е работил като посредник и специалист по отстраняване на проблеми от всякакъв вид за Игнатова. Работата му за нашенката включва също координиране на базираните в Лондон адвокати и пиар съветници, които помагат за осъществяването на схемата. Американските прокурори твърдят, че Шнайдер също е предоставил на Криптокралицата поверителна полицейска информация от свои източници в различни полицейски структури в различни държави. 

Шнайдер остава в затвора Нанси-Максвил до ноември 2021 г., когато е поставен под домашен арест във Франция. По това време той е наблюдаван с електронна гривна на глезена. През цялото това време френските власти работят с правителството на Съединените щати, където Шнайдер е изправен пред максимална присъда от 40 години затвор за пране на пари и измама.

На 15 февруари тази година френският министър-председател Елизабет Борн одобрява екстрадицията на Шнайдер в САЩ. По-късно решението е одобрено от Апелативния съд на Нанси след опит на правния екип на Шнайдер да предотврати екстрадирането му в Съединените щати, като заведе дело, но не им се получава. 

И сега, само дни преди да бъде екстрадиран, съветникът и охранител на Ружа Игнатова се изпарява под носа на френските ченгета. Успява да деактивира гривната по някакъв начин, но така, че да не алармира полицията, и се изнизва от дома си. Една от версиите на разследващите е, че Ружа Игнатова е помогнала на Шнайдер, тъй като, освен че са близки, уменията му и връзките, които има, са незаменими. ФБР също има подобни опасения и това е една от причините да бъде вдигната наградата за информация за Ружа на близо половин милион лева. Друга версия е, че Шнайдер се е измъкнал, защото не смята, че ще получи справедлив процес в САЩ. Към момента никой не знае къде е Ружа, има и спекулации, че е мъртва, но нищо не е доказано.

Нямам пари за процес

"Страхувам се, че нямам достъп до правна система, в която мога да се защитя правилно." Това каза самият Шнайдер пред Би Би Си, докато е под домашен арест. 

"Системата до голяма степен се основава на така нареченото договаряне на вината. Сега за мен това вече е проблем, защото дълбоко вярвам, че не съм виновен. Също така процесът в САЩ е феноменално скъпо нещо за един обвиняем. Ще струва милиони - между пет и осем милиона е оценката в моя случай. Това са суми, с които не разполагам", вайка се Шнайдер.

Още по темата: общо новини по темата: 34
10.04.2024 »
17.03.2024 »
08.03.2024 »
16.01.2024 »
01.10.2023 »
24.09.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Силата на парите е нещото кото предизвиква и смачква хората.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Лято 2024
Евроизбори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: