Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Определени храни ни карат да затъпяваме, ето кои
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:12 / 21.12.2022Коментари (0)178
©
Ако всеки ден консумираме бързи храни като донъти и замразена пица, това се отразява не само на тялото ни, но и на когнитивните способности, сочат резултатите от изследване. Означава ли това, че от фаст фууд се оглупява? Ето какво пише Deutsche Welle.

Хората, консумиращи редовно свръх преработени храни, са с 28% по-застрашени от спад на когнитивните способности в сравнение с хората, които употребяват по-малко от тези продукти. Това сочат резултатите от изследване, проведено наскоро в Бразилия, в което са участвали 10 775 мъже и жени.

Към така наречените свръх преработени храни (UPS: Ultraproceeded Foods) спадат например безалкохолни напитки, снаксове и чипсове, пакетирани храни, зърнени храни с високо съдържание на захар, както и полуготови храни, които се консумират след кратко затопляне.

Правилното хранене е важно за когнитивното здраве

Статистиката показва, че в Бразилия броят на хората със затлъстяване се е увеличил значително през последните години.

Сред хората на 20 и повече години делът им е нараснал от 12,2% на 26,8% между 2003 и 2019 година. Проблемите, причинявани от свръх преработените храни, са още по-видими в страни като САЩ и Великобритания, където тези продукти представляват над 50% от общия прием на храна.

Дори само този факт е достатъчна причина за авторите на изследването, публикувано в "JAMA Neurology", да насочат вниманието към тревожните последици за здравето.

Някои експерти, които са се запознали с изследването, смятат, че то все пак не доказва достатъчно еднозначно последиците за здравето. "Това изследване показва само наличието на връзка между приемането на свръх преработени храни и влошаването на когнитивните способности", коментира експертът Дуейн Мелър от британския Университет Астън. "Проблемът е, че в случая става дума единствено за данни от наблюдения, поради което причинно-следствената връзка не може да бъде доказана."

Негативните последици от консумацията на свръх преработени храни са добре известни, признава Мелър, но посочва, че е трудно да се каже дали тези храни са непременно по-вредни от продуктите с високо съдържание на мазнини, сол и захар.

Много фактори играят роля за влошаването на когнитивните способности. Твърде вероятно е например, обяснява Мелър, хората, чийто хранителен режим се състои предимно от свръх преработени храни, да консумират твърде малко здравословни храни като зеленчуци, плодове, ядки, семена и бобови растения. В такъв случай храненето им определено не е балансирано.

Влошаването на когнитивните способности - тоест, вниманието, паметта, умението да научаваш нови неща, креативността, въображението и дори силата на волята, може да е причинено и от редица други фактори. Към тях спадат например недостатъчното движение, пушенето, употребата на алкохол, както и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Значението на храната, която консумираме

Експертите по медицина и хранене като Мелър все пак са единодушни, че хранителният режим е един от най-сериозните фактори за здравето. Съществуват дори недвусмислени доказателства, че затлъстяването вече се е превърнало в по-голям глобален проблем от глада. Храните с високо съдържание на мазнини, захар и сол - независимо дали са свръх преработени или не - се разглеждат като възможни причинители на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и рак.

В същото време редица изследвания доказват, че здравословни хранителни режими, какъвто предлага например средиземноморската кухня, не само помагат да се ограничи влошаването на когнитивните способности, но и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Средиземноморската кухня се концентрира върху консумацията на пресни храни и избягва продуктите с високо съдържание на преработени мазнини, захар и сол.

"Опитайте се да консумирате разнообразна храна, основана на плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и не прекалявайте с млечните продукти и с месото", съветва експертът Дуейн Мелър. Никога не е късно да започнете да се храните здравословно, добавя той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: