Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няма страшно, ако глътнете семки на диня. Всъщност са доста полезни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:18 / 27.06.2025Коментари (0)884
©
Много хора автоматично изплюват семките на динята, без да се замислят – но всъщност те са ядливи и изключително полезни. Особено ако се консумират правилно. Според научни изследвания, семките на динята съдържат много хранителни вещества, които могат да имат благоприятно въздействие върху организма.

Ползи от семките на динята: 

- Богати на протеин

- Семките са отличен растителен източник на протеин – съдържат около 28–30 г протеин на 100 г (след изсушаване и изпичане), включително аминокиселини като аргинин, който подпомага сърдечната функция

- Източник на полезни мазнини

- Съдържат ненаситени мастни киселини, включително омега-6 и мононенаситени мазнини, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка.

- Богати на магнезий, цинк, желязо, фосфор, манган и калий, които са важни за здрава костна система, подобряване на имунната функция, регулация на кръвното налягане и нервната система.

- Антиоксиданти

- Семките съдържат фенолни съединения с антиоксидантна активност, които помагат за борбата със свободните радикали и забавят процесите на стареене.

- Самата диня пък е не само полезна за тялото, но е и отлична за здравето на кожата. Високото й съдържание на вода прави кожата еластична и здрава. Динята е богата и на витамин C, като една порция от 100 грама покрива до 13% от дневната нужда от витамин C, според данни на USDA. Витамин C стимулира производството на колаген и има и антиейдж ефект върху кожата.

Има ли вреди и рискове?

- Неразградими в суров вид

- Ако ги ядете неприготвени и цели, суровите семки могат да преминат през храносмилателната система, без да се усвоят, защото обвивката им е твърда и трудно смилаема. За максимална полза се препоръчва печене, варене или смилане.

- Калории при прекомерна консумация

- Въпреки ползите, печените семки са калорични – около 550 калории на 100 г. При прекомерна употреба могат да допринесат за излишно натрупани калории. 

Как да ги консумираме правилно?

- Печени

- Измийте семките, подсушете ги и ги изпечете на 180°C за 10–15 минути. Можеш да добавите малко зехтин и подправки.

- Смлени

- Добавете ги към шейкове, мюсли, кисело мляко или печива.

Масло

Маслото от семки на диня се използва в някои африкански и азиатски кухни и е богато на мастни киселини.

Семките на динята се ядат и са пълни с хранителни вещества, но за да извлечете реална полза, най-добре е да ги изсушите и да ги изпечете. В умерени количества те са полезни за сърцето, кожата, имунната система и енергията, но както с всяка храна – ключът е балансът.

Съдържанието, включително текстове, графики, изображения и други материали, е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на индивидуално решение, свързано със здравето или процедури за красота. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист, пише Ladyzone.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТИР уби 12-годишно момиче край Плевен
ГДБОП разби най-голямата нелегална фабрика за цигари у нас
Поскъпване на хранителните продукти
Пожари 2025
Волейболна лига на нациите 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: