
ЗАРЕЖДАНЕ...
Няма страшно, ако глътнете семки на диня. Всъщност са доста полезни | ||||||
| ||||||
Ползи от семките на динята: - Богати на протеин - Семките са отличен растителен източник на протеин – съдържат около 28–30 г протеин на 100 г (след изсушаване и изпичане), включително аминокиселини като аргинин, който подпомага сърдечната функция - Източник на полезни мазнини - Съдържат ненаситени мастни киселини, включително омега-6 и мононенаситени мазнини, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка. - Богати на магнезий, цинк, желязо, фосфор, манган и калий, които са важни за здрава костна система, подобряване на имунната функция, регулация на кръвното налягане и нервната система. - Антиоксиданти - Семките съдържат фенолни съединения с антиоксидантна активност, които помагат за борбата със свободните радикали и забавят процесите на стареене. - Самата диня пък е не само полезна за тялото, но е и отлична за здравето на кожата. Високото й съдържание на вода прави кожата еластична и здрава. Динята е богата и на витамин C, като една порция от 100 грама покрива до 13% от дневната нужда от витамин C, според данни на USDA. Витамин C стимулира производството на колаген и има и антиейдж ефект върху кожата. Има ли вреди и рискове? - Неразградими в суров вид - Ако ги ядете неприготвени и цели, суровите семки могат да преминат през храносмилателната система, без да се усвоят, защото обвивката им е твърда и трудно смилаема. За максимална полза се препоръчва печене, варене или смилане. - Калории при прекомерна консумация - Въпреки ползите, печените семки са калорични – около 550 калории на 100 г. При прекомерна употреба могат да допринесат за излишно натрупани калории. Как да ги консумираме правилно? - Печени - Измийте семките, подсушете ги и ги изпечете на 180°C за 10–15 минути. Можеш да добавите малко зехтин и подправки. - Смлени - Добавете ги към шейкове, мюсли, кисело мляко или печива. Масло Маслото от семки на диня се използва в някои африкански и азиатски кухни и е богато на мастни киселини. Семките на динята се ядат и са пълни с хранителни вещества, но за да извлечете реална полза, най-добре е да ги изсушите и да ги изпечете. В умерени количества те са полезни за сърцето, кожата, имунната система и енергията, но както с всяка храна – ключът е балансът. Съдържанието, включително текстове, графики, изображения и други материали, е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на индивидуално решение, свързано със здравето или процедури за красота. При въпроси относно вашето здраве, медицинско състояние или лечение, задължително се консултирайте с медицински специалист, пише Ladyzone. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg