Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ново изследване: Миризмата на нова кола е опасна за здравето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:43 / 20.04.2023Коментари (0)210
©
Купуването на нова кола е много вълнуващо преживяване и миризмата от автомобила е опияняваща, а чувството от предстоящото шофиране е неповторимо, но се оказва, че това може да е опасно за хората. Изводът е от изследане на учени от Пекинския технологичен институт, които са направили проучване как се отразява на хората миризмата на нов автомобил.

В продължение на 12 дни специалистите изследват нов, среден по размер plug-in хибриден SUV. Това превозно средство е на по-малко от месец след излизането от завода и купето съдържа много пластмаса, тъкани платове и изкуствена кожа. SUV е паркиран (навън и при различни условия), така че емисиите от други превозни средства да не пречат на изследването. По време на тестовия период учените наблюдават 20 химикала, които са налични в кабината, и резултатите са тревожни.

Проучването разкрива високи нива на формалдехид и ацеталдехид. 

Притеснително е, че и двата химикала надхвърлят границите, определени от китайските национални стандарти за безопасност. По време на тестовия период изследователите установяват, че има риск за здравето нахората, пише AutoMedia.bg.

Според изследователите рискът от рак за шофьори и пътници, изложени на химикали като бензол, формалдехид и ацеталдехид, се повишава. Прекарването на само 30 минути в ново превозно средство излага човек на опасност, защото смес от няколко химикала, включително бензен и формалдехид, се свързват с редки видове рак и дори левкемия.

Професор Оливър Джоунс, професор по химия в Мелбърн (Австралия), написа в Science Media Center, че смята проучването за подробно.

"От предишни изследвания знаем, че за някои хора това може да причини здравословни проблеми като замаяност, гадене и задух. От гледна точка на здравето най-добрата миризма на нова кола вероятно е липсата на миризма", казва той.

Предишни проучвания също са разглеждали опасностите от миризмата на нови автомобили, като Emissions Analytics предупреждава, че химикалите, съставляващи този аромат, не са предназначени за вдишване. Бензолът, едно от съединенията, споменати в изследването, се намира и в бензина - друг аромат, който много от хората дори харесват.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Евроизбори 2024
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: