Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Николай Такиев: Има някои правила, които всеки фрийлансър трябва да спазва
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:00 / 27.04.2023Коментари (0)197
©
Свободната професия, или т.н. фрийлансър е един от вариантите, чрез които ние бихме могли като физически лица да извършваме някаква стопанска дейност. Това каза в предаването "Човекът на фокус" по Радио "Фокус" Николай Такиев, магистър по финанси, счетоводство и бизнес анализ. "Има обаче определени процедури, които трябва да се извършат преди да започнем да практикуваме свободна професия", посочи експертът.  

Законът казва, че тази дейност се извършва на свой собствен риск. Ето защо трябва да знаем някои правила, които всеки фрийлансър трябва добре да спазва, добави Такиев. 

"Първата стъпка е регистрацията ни като свободна професия. Това се извършва с подаване на заявление за Булстат в Агенцията по вписвания. Това може да стане и по електронен път, за да получим номера си за идентификация.  

На второ място всеки трябва да се самоосигурява, да плаща своите социални осигуровки в НАП за своя сметка. Това става като се подава декларация в 7-дневен срок откогато сме стартирали дейността си.

 

След като вече сме регистрирани, има още няколко неща, които трябва да направим през годината. Едно от тях е да плащаме осигуровките си всеки месец до 25-то число. Това става с подаване на декларация, образец 1, с която посочваме осигурителния си доход. При забавяне може да ни бъде наложена наказателна лихва. Ако пропуснем да подадем месечната си декларация може да ни глобят.

Особено интересен е въпросът с плащанията, които получаваме в брой.

"Ако сме свободна професия, не сме длъжни да издаваме касови бележки. Свободните професии имат правото да наемат служители и да сключват граждански договори с други лица, които да им помагат. Свободните професии ползват и 25% нормативно признати разходи. С данък се облагат само 75% от приходите им. 

"Държавата не се интересува колко са ни действителните разходи, като не ни търси и документи за разходите, те са фиксирани като 25%.

При свободните професии имаме право да издаваме фактури при извършена услуга, особено ако си имаме работа с фирми. Те изискват това от нас", посочи още Такиев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: